Häst smittad av mjältbrand

Fler djur har konstaterats döda av mjältbrand. Det senaste fallet är en häst som dött ute på bete ett par kilometer från Omberg.

Senaste fallet av mjältbrand i Östergötland gäller en häst som dött på bete. Foto: Thinkstock.

– Området där hästen betade är avspärrat och de andra hästarna på betet kommer att behandlas med antibiotika, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Vaccineringen fortsätter

Sju nötkreatur och en häst har hittills dött på bete då de blivit smittade av mjältbrand. Myndigheterna fortsätter att jobba med smittspårning och att vaccinera djur som betar i området kring Omberg.

– Eftersom hästar kan vara känsliga för vaccinet har vi rekommenderat att de i första hand flyttas från närområdet snarare än att vaccineras och detta bör i så fall göras i samråd med Jordbruksverket eller länsstyrelsen, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Intar stabläge

Vid krissituationer intar Jordbruksverket ett så kallat stabläge, vilket man nu gjort i och med det intensiva arbetet med smittspårning.

–  Ett 30-tal jobbar mer än heltid med fallet, och ytterligare 20 anställda bistår vid punktinsatser, säger Catrin Molander, stabschef på Jordbruksverket, till SVT.

Senast Jordbruksverket intog stabläge var 2014 vid utbrott av New Castesjukan hos fäderfä.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste