Klonade får har hälsan i behåll

Forskning på en grupp klonade får har visat att de inte åldras i förtid, något man tidigare varit oroad över då fåret Dolly drabbades av artros. Forskningen är den första som undersöker åldersrelaterade, icke-smittsamma sjukdomar hos klonade individer.

De klonade fåren i undersökningen är mellan sju till nio år, vilket motsvarar en mänsklig ålder av 60 till 70 år. Foto: Youtube.

Fåret Dolly blev historisk 1996 då hon var det första djuret som klonades från en vuxen cell genom tekniken somatisk cellkärnöverföring, SCNT.

Livslängd och ett hälsosamt åldrande för SCNT-kloner har varit en omtvistat ämne, bland annat eftersom Dolly genomgick behandling av artros före sin död 2003. Vid University of Nottingham har forskningsprojektet ”Hälsosamt åldrande av klonade får” pågått med en grupp klonade får i åldern sju till nio år.  

Fåren i projektet genomgick bedömningar av icke smittsamma sjukdomar som fetma, artros, högt blodtryck, glukosintolerans och insulinkänslighet. Resultaten jämfördes sedan med jämngamla, naturligt uppfödda får som växt upp under liknande förhållanden och visade att de klonade fåren inte visade sig lida av några skadliga hälsoeffekter på längre sikt.

– Efter våra bedömningar kunde vi se att våra kloner vid forskningstidpunkten var friska, med tanke på deras ålder, säger Kevin Sinclair, professor vid University of Nottingham.

 

Maria Humble
Maria Humble
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste