Två nya fall av mjältbrand

Under måndagen visade provsvaren att ännu två fall av mjältbrand kunde konstateras i Östergötland.

Det ena fallet är ett ovaccinerat får som betat på Omberg och det andra är ett nötkreatur på gården som hade ett annat dödsfall den 30 juli. Den gården ligger omkring fyra kilometer från första smittan.

I helgen pratades det även om att ett råddjur kunde ha dött av samma orsak. Men det provsvaret var negativt, berättar Catrin Molander, Stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation.

Förra torsdagen beslutades det att alla får och nötkreatur i ett område på runt fem kilometer från första dödsfallet ska vaccineras. Det handlar om omkring 50 besättningar och 4 500 djur som ska vaccineras under de närmsta veckorna.

– Det är ett intensivt arbete, men det känns som att vi har läget under kontroll, säger Catrin och berättar att de hittills vaccinerat runt 1 000 djur.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera