Eget mejeri på gården
Ett sjunkande mjölkpris fick Maria och Andreas Holmstedt att börja fundera över framtiden och om de skulle avveckla eller utveckla sin verksamhet. Sedan juni i år levererar de mjölk till butiker under namnet Sverkesta Gårdsmjölk.
– Vi konstaterade att om man haft tanken och inte provar då kommer man sitta där sedan och ångra sig. Man vet inte om det är rätt eller fel om man inte testar, säger Maria.
Andreas och Maria har arrenderat gården utanför Frövi i Västmanland sedan 2014 av Marias farbror.
– Första gångerna körde vi mejeriet tillsammans så vi kände oss säkra. Nu arbetar vi ensamma där utan problem, säger Maria Holmstedt. Foto: Maria Holmstedt
När tankar om utveckling tog fart sommaren 2015 var familjen inställd på att investera i en mjölkautomat. Efter några studiebesök ändrades planerna och de fick upp ögonen för ett eget gårdsmejeri.
– Med en automat kan man bli lite låst, med ett mejeri når du fler butiker, säger Maria.
Mejerikonceptet de fastnade för är ett svenskt containermejeri som produceras av företaget Norups gård i Skåne och än så länge är Sverkestas gårdsmejeri ett av fem färdiga Norup-mejerier i Sverige.
En del till Arla
Mejeriet är uppbyggt i tre 20-fots containrar i anslutning till ladugården och har en kapacitet på 250 liter per timme.
Varannan dag pastöriseras mjölk i mejeriet och varannan dag körs mjölken ut till butik med företagets kylbil, berättar Andreas. Mjölken är ohomogeniserad och säljs i plastdunkar som rymmer 1,75 liter. Förhoppningen är att i framtiden även kunna leverera mjölk i en-liters dunkar.
– Det är lite olika hur mycket vi levererar men det ligger mellan 700 till 1000 liter mjölk per gång, berättar Andreas.
I dag förädlas knappt hälften av gårdens mjölk i det egna mejeriet och resten levereras till Arla, förhoppningen är att fördelningen ska bli hälften hälften.
– Eftersom vi fortfarande är i uppstartsfasen är det svårt att veta hur det kommer utvecklas och hur många butiker vi ska kontakta, säger Maria.
Innan de började bygga hade Maria och Andreas leveransavtal med sex livsmedelsbutiker. I juni levererades den första omgången av Sverkesta Gårdsmjölk till den lokala Ica-butiken, därefter har de lanserat mjölken i en butik i taget.
– Vi har hela tiden haft en stort stöd från butiken här i Frövi vilket känns väldigt skönt. Det är också roligt att folk tar sig tid att höra av sig och säga att de uppskattar vår mjölk och att vi vågat satsa, säger Maria.
Det finns även konsumenter som menar att det är bra med ett lokalt mejeri för att de då slipper köpa mjölk från Arla.
– Det är lite tråkigt också att många tycker det är bra att vi gör det här för att Arla inte har fått någon positiv reklam den senaste tiden. Då blir man lite tudelad för vi är ju Arla-bönder fortfarande, det är ju inte så att vi vill slå ut oss själva, menar Maria.
Mycket nytt
Enligt Andreas har gårdsmejeriet inte bara inneburit en byggnadsprocess utan det har varit mycket pappersarbete runtomkring som inte har med bygge att göra, som rör mejeri och livsmedel.
Foto: Maria Holmstedt
– Sedan har det tillkommit delar som marknadsföring och annat inom handel som är nytt för oss, säger Maria och fortsätter:
– Om man funderar på att satsa på ett eget mejeri så ska man vara medveten om att det innebär många nya arbetsuppgifter. Är man redan tyngd över axlarna så kanske man ska tänka till en extra gång.
Även om gårdsmjölken fortfarande är under uppstartsfasen finns funderingar på att ta till vara på den gräddmjölk som är en biprodukt i förädlingsprocessen. Idéen är att kanske sälja den via grossist till restauranger och storkök.
– Vi ska undersöka om det finns något intresse för det, säger Maria. Vi har legat lite lågt eftersom vi har haft fullt upp med mjölken. Man vill ju klara av att leverera så det är en balansgång. Man får vara lagom försiktig nu i början.
Sverkesta Gårdsmjölk
Arrendatorer: Familjen Holmstedt
Besättning: 70 kor fördelat på en mjölkrobot.
Areal: 90 hektar bete och odlad mark.
Maria Humble