Mobil torklösning i container

På Vänertekno i Lidköping jobbar man med olika typer av värmepannor. En mobil lösning som varit populär hos lantbrukare är en panna i en containerlösning.

Daniel Andrae står i en Vänerpanna i containerlösning, denna har en effekt på 350 kw, det finns även en modell större som maxar 450 kw och en mindre på 250 kw. Foto: Sadik

Ibland finns det inte plats för ett pannrum i lokalen, men likväl ett behov av värme. Då kan en värmepanna i containerlösning vara ett bra alternativ. Det som krävs är två hål i väggen för till- och från luft samt elanslutning.

– Vi jobbar med mobila värmelösningar för spannmålstorkning. Allt är ihop byggt i en och samma container. Brännare, fläkt, förråd, panna, allt. Man ansluter ström i sidan och så får man ut varm luft. Vi jobbar mycket med dessa lösningar mot lantbrukskunder, berättar David Andrae som äger Vänertekno.

Företaget har funnits sedan 2006. Då var det mindre lösningar och sedan har det blivit större och större. I dagsläget är 20 containerlösningar i bruk runt om i landet och ytterligare sex är sålda.

I pannan eldar man med pellets eller flis, pellets är att föredra menar Daniel, då han tycker att det är ett bra bränsle med jämn kvalitet. Flis tycker han själv kan variera mycket, både i kvalitet och i fukthalt.

En panna kostar mellan 600 000 och 700 000 kronor. Om man inte har behov för pannan på vintern kan Daniel hyra tillbaka dem för att använda i annan verksamhet. Alternativt så hyr man själv ut den då den fungerar bra för att exempelvis värma upp verkstäder eller sporthallar med.

– Det är minimal skötsel, var fjärde vecka behöver man jobba en kvart med att tömma aska. Pellets fyller man med storsäck och om man kör pannan dygnet runt på full effekt så räcker det i fyra till fem dagar, berättar Daniel.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 augusti 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera