Mobil torklösning i container

På Vänertekno i Lidköping jobbar man med olika typer av värmepannor. En mobil lösning som varit populär hos lantbrukare är en panna i en containerlösning.

Daniel Andrae står i en Vänerpanna i containerlösning, denna har en effekt på 350 kw, det finns även en modell större som maxar 450 kw och en mindre på 250 kw. Foto: Sadik

Ibland finns det inte plats för ett pannrum i lokalen, men likväl ett behov av värme. Då kan en värmepanna i containerlösning vara ett bra alternativ. Det som krävs är två hål i väggen för till- och från luft samt elanslutning.

– Vi jobbar med mobila värmelösningar för spannmålstorkning. Allt är ihop byggt i en och samma container. Brännare, fläkt, förråd, panna, allt. Man ansluter ström i sidan och så får man ut varm luft. Vi jobbar mycket med dessa lösningar mot lantbrukskunder, berättar David Andrae som äger Vänertekno.

Företaget har funnits sedan 2006. Då var det mindre lösningar och sedan har det blivit större och större. I dagsläget är 20 containerlösningar i bruk runt om i landet och ytterligare sex är sålda.

I pannan eldar man med pellets eller flis, pellets är att föredra menar Daniel, då han tycker att det är ett bra bränsle med jämn kvalitet. Flis tycker han själv kan variera mycket, både i kvalitet och i fukthalt.

En panna kostar mellan 600 000 och 700 000 kronor. Om man inte har behov för pannan på vintern kan Daniel hyra tillbaka dem för att använda i annan verksamhet. Alternativt så hyr man själv ut den då den fungerar bra för att exempelvis värma upp verkstäder eller sporthallar med.

– Det är minimal skötsel, var fjärde vecka behöver man jobba en kvart med att tömma aska. Pellets fyller man med storsäck och om man kör pannan dygnet runt på full effekt så räcker det i fyra till fem dagar, berättar Daniel.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera