Friförklarat från Scrapie

EU har godkänt Sveriges ansökan om försumbar risk för scrapie. Från och med den 8 september är det återigen möjligt att sälja får och getter till andra EU-länder. 

EU har godkänt Sveriges ansökan om försumbar risk för scrapie, en allvarlig sjukdom som kan drabba får och getter. Foto: Carolina Wahlberg

– Detta är ett glädjande besked som också är efterlängtat av flera får- och getägare. Beslutet om försumbar risk gör intygsreglerna enklare och det finns inte längre ett behov av att kontrollera enskilda besättningars scrapiestatus vid utförsel av får och getter, säger Kristina Mieziewska, enheten för idisslare och gris, i ett pressmeddelande.

Endast ett fall

Under en lång tid har Sverige haft väldigt stränga regler vid import av djur. Klassisk scrapie har därför också bara påvisats vid ett enda tillfälle, 1986.

Kraven på får eller getter som tas in i Sverige kommer att vara fortsatt höga. Eftersom att sjukdomen är mycket plågsam och svår att bekämpa och i och med att det tar flera år innan ett smittat djur blir sjuk, berättar Kristina.

I EU är det bara Finland och Österrike som likt Sverige har denna officiella status. 

Fakta: Scrapie

  • Dödlig och smittsam sjukdom i det centrala nervsystemet hos får och get
  • Symtom: avmagring, klåda,  hårlösa fläckar, ofta dubbelsidigt på bröst, hals och bakdel, överkänslighet för ljud och ljus, ökad rädsla eller aggressivitet, rastlös, högt huvud, stirrande blick, slö/nedstämd, vinglig, höga benlyft, darrningar i läppar, ansikte, öron, smackar med tunga.
  • Omfattas av epizootilagen, vilket innebär att ägaren enligt lag måste anmäla misstanke om sjukdomen till en veterinär som i sin tur är skyldig att anmäla till myndigheterna.

Källa: Jordbruksverket 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste