Bra tillgång till foder i Norrland
Förra året var bedrövligt när det gällde foder i Norrland, med brist på flera ställen. Men i år har sommaren varit riktigt fin och lantbrukarna har kunnat bärga bra vallskördar.
– Det har varit en fin säsong. Jag tror inte att det kommer att bli någon foderbrist, utan snarare tvärtom. Första skörden var bra överlag och andra skörden också. Jag har inte hört om någon som har fått lite foder utan snarare tvärtom några som redan har fyllt förråden och funderar vad de ska göra med det som står kvar på fälten, säger Sara
Foto: Olof Öberg, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten
Byström, projektledare på Hushållningssällskapets försöksgård i Öjebyn utanför Piteå i Norrbotten.
Annat var det förra sommaren!
– Ja i fjol var det ett riktigt dåligt år. Så jämför man med det är det jättestor skillnad nu. Då hade vi foderbrist på flera håll i och med att vi hade haft en väldigt kall och blöt vår. Allt blev sent och det blev ingen värme heller. Om man tittar vädermässigt i år har det varit bra förutsättningar för att få bra skörd.
Hur ser det ut inför spannmålsskörden?
– Kornet ser väldigt fint ut. Sedan finns det ju alltid lokala variationer. Juni var ganska kall, så på de fälten som såddes sent, kan det eventuellt vara lite sämre. Men överlag tycker jag att spannmålen ser jättefin ut. Så får vi nu en torr och fin höst kan det bli bra med spannmål, säger Sara.
Vad gör lantbrukarna i ert område just nu?
– En del är i full gång med att ta in helsäd, andra väntar in tröskningen. Jag tror att vi kan komma igång med tröskningen i början av september. Det vanligaste man odlar här är korn. Skulle det bli en blöt höst finns alternativet att göra helsädsensilage av det. Det finns även en del som tar tre vallskördar, men det är inte så vanligt här.
För Hushållningssällskapets del är det just nu mycket graderingsjobb i spannmålen för att kontrollera svampangrepp och jämföra olika rutor. Enligt Sara har de inte sett något vidare svamptryck i växtodlingen. Särskilt havren har varit väldig hög och fin. Men däremot har de som håller på grönsaker drabbats hårt av till exempel kålmalen.
Vad är en största utmaningen för lantbrukare i Norrland?
– Det är en tråkig utveckling när vi tappar så många mjölkgårdar. Utmaningen är att klara den här svackan så att folk ändå fortsätter. Men det är fler och fler som börjar med kött.