Rastens lantbruk och mejeri

Sedan sen höst 2015 finns ett alldeles nytt minimejeri i Rasten med postadress Frösön, Jämtland. Här processas omkring 30 ton mjölk i månaden men det finns kapacitet för att dubbla om Daniel och Malin Lärkert som driver lantbruk och mejeri skulle vilja. 

Förra året började Daniel och Malin Lärket att sälja mjölk under det egna   varumärket Rastens jämtländska mjölk. Foto: Mari Nälsén

Precis när vi svänger in framför mejeriet i Rasten möter vi en lastbil lastad med två mjölkrobotar som lämnar gården för vidare färd mot Brunflo. Det är en glad Daniel Lärkert som vinkar adjö till dem.

– Det är så skönt att bli av med dem.

Rastens jämtländska mjölk är populär bland de jämtländska konsumenterna och sälja i dag i runt 30 butiker. 

Daniel förklarar att han efter åtta år nu går tillbaka till hederlig mjölkgrop med mjölkningar morgon och kväll. 

– Det finns flera anledningar till att vi byter system. En av dem är djurvälfärden, att man har kontroll på och kontakt med sina djur, vi hinner reagera och agera när något är fel. En annan är att jag slipper att ha jour dygnet runt när robotarna går sönder samt att jag känner att det blir bättre kontroll på mjölken. Det ska dessutom bli skönt att få rutiner igen, säger han.

Bytte karriär

På Rastens lantbruk finns 150 mjölkande kor, en stor andel jersey eller jerseyblandningar. Daniel Lärkert driver gården sedan 2002 då han lade en proffskarriär som basketspelare på hyllan och flyttade hem och tog över gården efter sin far.

– På den tiden hade vi 27 uppbundna kor, rörmjölkning och mockade med spade och skottkärra, berättar Daniel.

Han började omgående utöka och byggde den första ladugården för 64 kor och en mjölkgrop. 

– Jag hade god hjälp av min far där i början, hans erfarenhet och min entreprenörsanda var en bra kombination. 

 Mejeriet köptes nyckelfärdigt och finns nu inuti det som tidigare var maskinhall. Vid mejeriet finns det också en liten butik där man förutom mjölk säljer ost, filmjölk, kvarg och yoghurt.

Snart byggde Daniel ut igen och satte in två robotar 2008. 

– Vi har vuxit snabbt men i hanterbar takt. 

Under tiden hade Daniel träffat sin fru Malin och de fick tre barn.  Malin började intressera sig för mejerisvängen och utbildade sig via Eldrimner. Till en början tänkte de börja tillverka glass av gårdens mjölk och var långt framme i planeringar och investeringar innan en olycka i familjen gjorde att de tappade fart och det rann ut i sanden. 

Men sedan gick Malin en ettåring utbildning till mejerist och de kom upp på banan igen för de hade ju egentligen projekterat länge för ett minimejeri. Under våren 2015 reste de till Öland för att titta på ett mejeri och ysteri, ett nyckelfärdigt i container och bestämde sig direkt. I augusti började de renovera maskinhallen och i slutet av november skickades den första mjölken ut. 

2002 började de med 27 kor och har sedan dess ökat till 150 mjölkande. I gårdens besättning finns flera jersey eller jerseyblandningar. 

Det sa pang

Man hade kontakt med grossistföretaget Svensk cater för logistikens skull och till en början var det sex butiker i Östersund som skulle ha Rastens jämtländska mjölk i sitt sortiment.

– När den första mjölken kom ut i butikerna sa det bara pang. Det tog slut direkt och vi hann inte processa fram mer tillräckligt fort. Jag jobbade dygnet runt i tre dygn och efter bara några dagar stod 23 butiker i kö och ville köpa vår mjölk. Det var fantastiskt på alla sätt men jag var så rädd att allt skulle springa ifrån oss. 

Men de kom ikapp, och sedan hände det som inte fick hända, de fick smakfel på mjölken.

– Det blev en oxidationssmak på mjölken orsakat av lipolys.

De agerade snabbt, anlitade professionella och åtgärdade felet, men det slog hårt.

– När det kommer till konsumenter så blir det lite konstigt. Om de köper en produkt av ett stort välkänt företag som är dålig så går de bara till butiken och får en ny produkt. Men det gäller inte om det är en liten producent, då är chansen förbrukad på något sätt, säger Daniel.

Han tillägger också att smakfelet på mjölken dessutom är ytterligare en orsak till att man sålt mjölkroboterna och börjar mjölka i grop igen. 

Trogna konsumenter

Nu har dock försäljningen börjat öka igen och i dag finns det 30 butiker runt om i Jämtland som säljer Rastens mjölk. 

– Vi har det ju lite bra här uppe. Konsumenterna är av tradition väldigt trogna den jämtländska maten, säger Daniel

Nästa steg är att marknadsföra mjölken och utöka sortimentet. Näst på tur är en filmjölk som ska ut på butikshyllorna. Men man har även möjlighet att ysta ost och andra mejeriprodukter.

Rastens Mejeri AB 

Mejeriet drivs av Malin Lärkert och är ett bolag avskilt från Rastens lantbruk. Mjölken köps in av lantbruket samt en liten del av en granne som också är mjölkproducent.

Rastens lantbruk har plats för 150 mjölkande kor plus rekrytering. Man levererar omkring 50 procent av produktionen till Arla och resterande går in i det egna mejeriet.

Mari Nälsén

Frilansjournalist

Artikeln publicerades lördag den 10 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste