Moving floor etablerar sig i Kina

Det gotländska familjeföretaget Moving floor har tagit ett rejält kliv in på den kinesiska marknaden. Först på mjölksidan och vid årsskiftet ska även boxar för grisar lanseras.

Moving floor kommer att installera sina gruppkalvboxar på ett par gårdar i Kina, som ett första steg för att ta sig in ordentligt på marknaden. Efter nyår kommer man även att installera grisboxar. Kina blir först ut och sedan kommer samma lösning att lanseras i Europa. Foto: Carolina Wahlberg

Steg ett blir att installera produkterna på ett antal demogårdar. Den första gården ligger i Hainan i Södra Kina och där kommer man att installera gruppkalvboxarna. Det speciella med boxen är att golvet består av en speciell matta som med ett visst intervall rullar framåt och i och med det renar golvet undan för undan från strö och gödsel.

Katja Lindvall och Tommy Lindvall från Moving floor på besök i Kina där kalvboxar ska installeras på en av testgårdarna. Foto: Movingfloor

Gården i Hainan är koop­erativt ägd och det är den lokala regeringen som har köpt in kalvboxarna för att rationalisera. Anläggningen har 300 kor och boxarna installerades under vecka 34.

– Från början tänkte vi att vi bara skulle rikta oss till de riktigt stora gårdarna. Men vi har sett att det finns en stor önskan, framförallt från politiskt håll att man rationaliserar och expanderar de mindre enheterna med miljöteknik. Från politiskt håll är det dels mycket fokus på miljö, men också att sysselsätta landsbygdsbefolkningen för att undvika urbaniseringen, berättar Katja Lindvall, vice vd på Moving floor.

Samarbete 

Nästa anläggning kommer att bli i Peking på en stor gård. Där kommer man att göra installeringen tillsammans med China agricultural university. På anläggningen ska man installera gruppkalvboxar och det kommer även att bedrivas forskning utav en av Kinas mer tongivande professorer inom mjölkprofessor, Li Shengli.

På ytterligare en försöksgård söder om Peking kommer man att installera koliggbås, även det i samarbete med Li Shengli och mejeriet Mengniu.

Nytt material

Demogårdar på grissidan kommer att tas i bruk runt årsskiftet. När det gäller gris har man haft en del tekniska problem med att grisarna vill äta upp bandet som de står på. Men nu under hösten ska tillverkningen av det nya bandet sätta igång.

– Vi har hittat ett material som redan i dag används till grisar, som fungerar bra. Det som har varit problemet tidigare har varit friktionen. Det har blivit för halt. Nu har vi hittat ett sätt att göra en form av mönster i mattan, samt ett sätt att rengöra det effektivt, berättar Katja och fortsätter:

– Vi ser väldigt positivt på Kina. Varannan gris i världen finns här så det känns strategiskt rätt att börja här.

Stor vattenbrist

Katja menar att kineser är väldigt öppna för nya lösningar och har just nu ett stort fokus på miljöteknik.

– Tajmingen för oss i Kina är helt rätt nu. Våra produkter använder inget vatten, vilket är en väldigt stor fördel, framförallt på grissidan. Om man tittar på spaltsystem är det ofta en väldigt stor vattenanvändning i de enheterna. Med tanke på att de har en sådan enorm brist på vatten inom många regio­ner i Kina, så är det här en superhet fråga. Därav får vi väldigt stort stöd både från branschen och från politikerna, säger Katja.

Minskade utsläpp och sänkta operationella kostnader är två andra fördelar.

– Att få ner arbetstid och strömängd väger också tungt i Kina. Det trodde vi inte skulle bli ett hållbart argument när vi började vår marknadsundersökning. Men arbetskraften blir dyrare och dyrare. I och med att gårdarna förorenar så pass mycket som de gör placeras de ganska otillgängligt, vilket gör det det väldigt svårt för många gårdar att rekrytera kunnig och utbildad personal, berättar Katja.

I och med att Kina har haft en rad olika livsmedels­skandaler är hygien och livsmedelssäkerhet av stor prioritet.

I och med etableringen kommer Moving floor att bilda ett bolag i Kina, tillsammans med investeringspartnern China Development Bank Capital. Det kommer att bli en marknadsdel och en tillverkningsdel.

– Ska vi kunna nå rätt prisbild i Kina så måste vi tillverka merparten av komponenterna i Kina. Sedan kommer vi behålla tillverkningen av vissa nyckelkomponenter här i Sverige, säger Katja.

Just nu pågår förhandlingar med investeringspartnern och man hoppas vara i mål under hösten.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera