Bin som räddar sig själva

Något som hotar framtiden för honungsbin är parasiten, varroakvalster, en parasit som sprider smittor i bisamhällen. En nyupptäckt metod för att skydda sig mot parasiten, kommer från bina själva. 

Det finns bin som är bra på att hålla nere antalet varroakvalster. Nu ska man hitta dem  och försöka stärka egenskapen Foto: Thinkstock

Det finns bin som är bra på att själva städa bort parasiten, detta är en egenskap som biodlare vill förstärka. I Lidköping finns det bin som har denna egenskap.

– Det är bin som klarar av att förhindra varroa-kvalstrets reproduktion i bisamhället. Jag har ju bisamhällen hemma som under hela sommaren inte haft ett enda kvalster. Det säger biodlaren Bert Thrybom från Lidköping, till Sveriges Radio.

Förstör kvalstren

Bina som har egenskaperna är bra på att söka upp och förstöra varroakvalstren som trivs på binas yngel och puppor. Tack vare de speciella bina, misslyckas parasiten med förökning.

– Den här egenskapen finns i stort sett hos alla bin över hela jorden. Men det är ingen som letat efter den egenskapen tidigare, säger Bert Thrybom.

Kan slå ut hela samhällen

Parasiten finns i större delen av Sverige och sprider en smitta som kan slå ut hela bisamhällen. I dagläsget finns det inga medel som är effektiva i bekämpningen. Den nya metoden har fått 1,5 miljoner i finansiering från Jordbruksverket och nu ska arbetet med att kartlägga de eftertraktade bina över hela Sverige inledas.

– Det här är vårt största projekt som vi driver just nu. Det är jätteviktigt, säger Anna Ahnér som är kommunikatör hos Sveriges Biodlares Riksförbund. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera