Odlat kött är en återvändsgränd

KRÖNIKA. Det pågår ett antal forskningsprojekt, som går ut på att av påstådda miljöskäl odla kött i industrilokaler. Inte föda upp kött, utan odla det i någon form av bioprocessor. Och då pratar vi inte bioprocessorn kossan, utan kanske något som ser ut som en cistern. Det är dock en återvändsgränd, som ser ut att orsaka större miljöbelastning än den grovfoderomvandling till köttproduktion som hundra miljoner år av evolution optimerat fram.

Odlat kött är närmast att likna vid en geléliknande substans som på en del sätt har likartade egenskaper som kött, till exempel proteininnehåll. För att ge den önskad struktur kan man behöva bädda in köttet i vad som kan liknas vid en svamp av ätbar plast. Plast tillverkad av fossila bränslen, bör tilläggas.

Smaken sägs väl vara minst sagt diskutabel.

Energiåtgången och vattenåtgången för att odla kött är också avsevärt högre än för naturligt uppfött kött. Det blir alltså ingen miljövinst och priset på det odlade köttet ger också facit, då det avspeglar arbetsinsats, insatsråvaror, utrustning, energi och vatten. Precis som för riktigt kött.

Därtill är odlat kött extremt känsligt för bakterier och måste fullkomligt bada i antibiotika. Den som tycker att jordbruket i dag använder för mycket antibiotika bör vara en hård motståndare till odlat kött.

Odlat kött har nämligen inget immunförsvar.

Naturligt kött har ju varit muskler som en del av ett djurs kropp, vilket inkluderar ett immunförsvar. 

Samtidigt blir resistenta bakterier allt vanligare. I det läget vill man ta fram en metod att ta fram ”kött” som ökar bruket av antibiotika.

Människan har uträttat en hel del stordåd, men det är väldigt sällan som vi faktiskt lyckats ersätta naturliga processer. Vi må vara uppfinningsrika och geniala, men att klå hundra miljoner år av evolution ser vi inte ut att klara. Vi kan inte ens ordna artificiell fotosyntes.

Och varför skulle vi, när det finns riktig fotosyntes om man vill skapa bränsle från solen i form av biobränsleodlingar?

 

Lars Wilderäng

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste