Livsmedelsstrategin kommer att ha effekt

HÖSTBUDGET. Det meddelar regeringen i höstbudgeten som presenteras i dag. De skriver att strategin kommer att bidra till ökad produktion, sysselsättning och hållbar tillväxt. 

Att sätta samman en livsmedelsstartegi visade sig inte vara så enkelt. Efter flertalet förseningar, upprörda röster från oppositionen och branschen, ligger strategin nu hos alliansen. Hur deras inspel påverkar tidsschemat kan man bara spekulera om i dagsläget. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt uppgifter är livsmedelsstrategin i aktuellt utformande svag, utan några konkreta mål. Ännu har den dock inte luftats offentligt utan ligger nu hos alliansen.

Kommer göra skillnad

I höstbudgeten skriver dock regeringen att strategin kommer att göra skillnad för berörda näringar samt leda till en ökad andel ekologisk produktion och konsumtion samt bättre möjligheter för konsumenter att föra medvetna val. Allt detta samtidigt som de relevanta nationella miljö- och kvalitetsmålen nås.

Enligt budgeten är det konkurrenskraftsutredningen som ligger som underlag för strategin. Samtidigt har önskemål att inkludera den på ett bättre sätt bland annat inkommit från LRF:s ordförande Helena Jonsson.

Bred förankring kritiserades

I budgeten skriver regeringen vidare att arbetet med att ta fram strategin har föregåtts av en bred och omfattande dialog och förankring med aktörer i hela livsmedelskedjan, både nationellt och regionalt. Det område är också tvetydigt då kritik mot förankringen inkommit från såväl branschorganisationer, politiker som livsmedelsaktörer.

Arbetet med strategin har sammanfattningsvis kritiserats från flera håll, dels för en bristande förankring samt de upprepade förseningarna. Det har dock funnits ett stort överseende med detta då man helt enkelt kan tänka sig att låta strategin ta sin tid så länge den blir bra och innehåller konkreta mätbara mål.

Avsikten är att presentera strategin under 2016. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste