LRF: Budgeten ger kass konkurrenskraft

HÖSTBUDGET. LRF:s reaktioner på dagens budgetpresentation är att den försämrar konkurrensvillkoren för Sveriges jord- och skogsbrukare. 

Helena Jonsson är inte direkt nöjd med regeringens budget. Den ger rent ut sagt illavarslande signaler inför den kommande livsmedelsstrategin. Foto: Carolina Wahlberg

De förslag som regeringen lagt i budgeten är illavarslande för den kommande livsmedelsstrategin, det menar Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande. Hon uttrycker även sig frågande kring beslutet att ta 60 miljoner från landsbygdsprogrammet och lägga dem hos Jordbruksverket istället.

– Det går ju helt emot intentionerna bakom landsbygdsprogrammet att finansiera statlig byråkrati. Pengarna till Jordbruksverket måste självfallet tas ur statskassan generellt. Jag undrar vad EU-kommissionen har att säga om detta? säger Helena Jonsson i ett pressmeddelande. 

Även den höjda dieselskatten pekas ut som en direkt konkurrensnedsättande åtgärd.

– Om regeringen menar allvar med den kommande livsmedelsstrategin måste åtgärder som förbättrar konkurrenskraften föreslås, inte det motsatta som nu är fallet.

De positiva inslagen som LRF lyfter upp är att Kemikalieinspektionen får mer pengar för att effektivisera ytterligare. Samt satsningen på bredband för de som bor och verkar på landsbygden.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste