Byråkratin dödar landsbygden

ÖPPET BREV. "Bäste Sven-Erik! Nu är måttet rågat! Byråkratin i det svenska lantbruket når nya höjder. Lantbrukarna är luttrade efter alla år med allt krångligare regler – trots upprepade löften om förenklingar" så börjar ett öppet brev som Hushållningssällskapet skickat till landsbygdsministern.

Byråkratin riskerar att ta död på landsbygden, skriver Hushållningssällskapet i ett öppet brev till Sven-Erik Bucht.  Foto: Carolina Wahlberg

I ett öppet brev till Sven-Erik Bucht, skriver Hushållningssällskapets 16 vd:ar om hur byråkratin kommer att bli landsbygdens död.

– I över 200 år har Hushållningssällskapen arbetat för landsbygdens utveckling, men nu är det så krångligt att vara bonde att det blir absurt. Reglerna borde i stället vara tydliga och enkla, säger Mats Halling, vd för Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge, i ett pressmeddelande.

Exempel på svårigheterna är de långa handläggningstider som försenar investeringsstöden med flera år. Ett annat är att stödreglerna inte är klara för nästa år. Något som i värsta fall kan tvinga lantbrukaren plöja upp grödor som är sådda i höst.

– Lantbrukarna och våra rådgivare tvingas i dag att anpassa verksamheten till den gigantiska byråkratin i stället för att ha fokus där det borde vara, alltså på produktivitet och affärsmässighet, säger Mats Halling.

Avslutningsvis skriver författarna att det är dags att ses:

"Bäste Sven-Erik! Som medlem i vårt nordligaste hushållningssällskap vet du att vi finns nära landsbygdens företagare och deras verksamhet. Vi arbetar för att utveckla svensk landsbygd. Vi träffar dig gärna för att berätta mer om hur våra medlemmarsverklighet ser ut och vad som behöver göras."

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

"Ge alla svenska jordbruksföretag samma konkurrensvillkor"

DEBATT. Föregående regering tillsätter en konkurrenskraftsutredning som nuvarande regering använder som utgångspunkt för en kommande svensk livsmedelsstrategi. Budskapet var tydligt. Nu skulle trenden vända. Frågan är bara hur regeringen kan tycka att satsningar på ekologisk produktion, en enskild företagsgrupp och nisch inom lantbruket, kan skapa förutsättning för en konkurrenskraftig livsmedskedja?

Kommentera

Senaste