Hallå där Elin Beckman vars kor har mättat barnen i Nyköpings skolor

Den 8 september åt eleverna i Nyköpings kommun närproducerat kött från Elin Beckmans gård. Det var avslutet på ett projekt som hon haft med Sodexo för att visa på att det går att ta in lokalt och svenskt i skolorna.

 

Elin Beckman har genomfört ett projekt med måltidsleverantören Sodexo, där hon levererade köttfärs från sina djur till de kommunala skolorna. Projektet är ett test för att se hur flera lokala samarbeten skulle kunna ske framöver. På bilden syns kocken Sofia Karlsson och Elin Beckman. Foto: Melker Dahlstrand

Hur gick det?

– Det gick jättebra. Jag var med på en skola och vi hade ett möte med personer från kommunen, Sodexo och LRF:s kommungrupp. Vi pratade och åt tillsammans. Det var jättepositivt. De röster man hörde från eleverna var också positiva. Jag har även fått en del gensvar från föräldrar på andra skolor.

Vad sa måltidskonsulenten?

– De var jättepositiva och de vill också ha svenskt kött. Men det är politikerna som bestämmer, det är de som måste ta beslutet.

– Vi diskuterade att det kanske skulle gå att gå ner lite i köttmängd, i och med att svensk råvara inte urvattnas lika mycket, och komplettera upp med annat i till exempel köttfärssås eller andra grytor.  Så att man har råd att köpa det svenska köttet istället för utländskt.

Hur har du fått till det här samarbetet?

– Det är ett projekt som Sodexo har stått för. Syftet är att kunna visa att det går att inhandla lokalt. I dagsläget är det inte någon kontinuerlig leverans. Men både jag och Sodexo hoppas att vi ska kunna fortsätta.

Det var i våras som Elin tog kontakt med kommunen för att diskutera köttet. Men i och med att de är mitt i en upphandlingsperiod var det inte så lätt.

– Jag skickades vidare till Sodexo och fick träffa några chefer där som senare kom ut på studiebesök på vår gård. Då frågade de om vi ville ingå i ett projekt med dem och testa att leverera kött från vår gård till skolorna.

Hur mycket kött rörde det sig om?

– Mellan 7 000 och 7 500 portioner, till drygt 30 olika förskolor och skolor.

Vad hoppas du att det blir för fortsättning på detta?

– Personligen hoppas jag att det ska bli svenskt kött till våra skolbarn. Det tycker jag är huvudsaken. Sedan om det är från lokala producenter eller är om det från någon annan i Sverige, är inte lika viktigt.

– Jag vill inte vara tvungen att bidra till en antibiotikaresistens, vilket man gör när man köper in kött utifrån. Plus att det ofta är producerat på ett sådant sätt som vi hade fått djurförbud för.

Hur ser du på framtiden?

– Vi hoppas att det kan bli en fortsättning. Men det är inte bara att vända på en hand utan det är en process. Man får försöka att påverka politikerna. Det tror jag är det viktigaste, att prata med dem eller lägga in medborgarförslag.

Berga Gård

Var: Husby-Oppunda, utanför Nyköping
 
Vem: Elin Beckman
 
Vad: Köttuppfödning
 
Antal djur: 90 dikor och 100 tackor
 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste