”Sluta äta importerat kött”

Varje år dör 700 000 personer av multiresistenta bakterier och antalet dödsfall kan stiga till tio miljoner om året till 2050, om man inte gör något åt problemet. Som enskild person kan man motarbeta det genom att undivka importerat kött och köpa svenskt.

Sverige är ett av de länder som har allra lägst förbrukning av antibiotika inom djuruppfödningen i Europa. I topp gällande förbrukningen ligger Cypern, Spanien och Italien. I diagrammet visas försäljningen av antibiotika i milligram per kilo levandevikt och förändringen ges i procent. Grafik: Malin Strandli, Källa: Europeiska läkemedelsmyndigheten

 

Björn Olsen, professor och infektionsläkare berättade mer om problemet med antibiotikaresistena bakterier på Nyhetsmorgon. Hans uppmaning är att man ska sluta äta importerat kött. Foto: Nyhetsmorgon

Tv4 Nyhetsmorgon rapporterade om det ökande problemet och med sig hade de Björn Olsen, professor och infektionsläkare på Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

– Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot mänskligheten som vi har skapat själva, berättade han.

En kändis måste dö

I dagsläget är det fler som dör av antibiotikaresistenta bakterier än både HIV och malaria i utvecklingsländer. Det är en tyst pandemi som hittills dödat okända barn och gamla, förklarar han.

Vad måste hända för att det ska komma upp på agendan ordentligt, frågade programledarna Björn.

– Jag tror att en kändis behöver dö i realtid, så fungerar mediadramaturgin och även den medicinska. Vi behöver en eller flera personer som drabbads av en infektion som inte går att bota och till slut dör någon. Det skulle kunna sätta nerv i det här.

Sluta äta importkött

Vad kan man då som enskild göra, för att inte spä på problemet.

Björn lyfter vikten av att sluta äta importerat kött.

– En sak vi kan göra är att minska mängden kött vi äter och minska det importerade. Mycket av det importerade köttet är uppfött på antibiotika och det är precis samma antibiotika som vi använder inne på en intensivvårdsklinik eller sjukhus.

Varför förbjuder man inte det? Frågar programledarna

– Follow the money - det är en ekonomiskt fråga säger Björn och utvecklar:  

– I Sverige är det absolut förbjudet och Sverige är ett föregångsland, men vi fick lida ordentligt för det här förbudet. Många andra länder protesterade vilt när vi ville förbjuda det. Men nu är vi det goda exemplet -återigen bror duktig. Men det finns otroligt många länder där det är en stor industri att använda antibiotika inom djurnäringen.

I ett större perspektiv menar Björn att vi måste förstå att detta är ett miljöproblem.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Offentlig sektor tillåts välja djurskydd efter plånboken

Flera källor vittnar om den problematik som finns inom den offentliga upphandlingen. Med dolda intyg och verifikationer, säljer grossisterna bland annat thailändsk kyckling under devisen att ”den thailändska djuruppfödningen motsvarar den svenska”. På grund av bristande uppföljning från offentlig sektor, höjs därmed risken för såväl salmonella- och MRSA-spridning inom de svenska sjukhusen och skolorna. 

Kommentera

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera