Arbetskraft smittar grisar med MRSA

Trots att Norge har ett förbud mot att importera danska grisar, har dansk MRSA kommit in landets besättningar. Det tros vara människor som fört med sig smittan. 

En ny studie visar att MRSA kommit in i norska besättningar via arbetare och rådgivare som burit på den danska varianten av MRSA. Foto: Thinkstock

I Norge har man länge kämpat för att hålla MRSA utanför grisstallarna och har en nolltolerans mot förekomsten. En ny undersökning som utförts i samarbete mellan norska och danska forskare visar att i två av totalt tre stora utbrott av MRSA i norska stallar, är det den danska bakterien som ligger bakom. Det kan man se genom att titta på bakteriens genetiska sammansättning.

När smittan kom in i de norska stallarna 2013 och 2014 beskylldes medarbetarna som varit i danska grisstallar för att ha tagit in smittan, något som studien nu kan bekräfta.

Danska arbetare och rådgivare

Några av gårdarna som smittats har danska medarbetare och har även använt sig av danska rådgivare. Forskarna bakom studien meddelar att de inte är förvånade över att människor ligger bakom smittspridningen.

– 80 procent av de lantbrukare som jobbar med grisar som har MRSA, är själva bärare av bakterien. Det är inte tillräckligt att köpa grisar från gårdar utan MRSA, om man har arbetskraft från en gård där man har MRSA, säger Jesper Larsen, veterinär och forskare på Statens Serum Institut i Danmark, till tidningen Ingeniøren.

Testas för MRSA

De som ska jobba med grisproduktion i Norge i dag, ombeds att testa sig för MRSA innan de får gå in i de smittfria stallarna. Nu överväger de norska jordsburkmyndigheterna att ställa krav på ett omfattande test av alla medarbetare.

Isoleras på sjukhus

För att hindra spridningen på danska sjukhus har man tidigare isolerat de som jobbar med grisar, tills de blivit testade för MRSA. Men nu kommer man att utöka isoleringen till djurtransportörer och medarbetare på slakterier som hanterar grisarna.

Människor sprider MRSA

Problemet är inte begränsat till länder som Danmark och Norge. I Danmark har man många medarbetare från Östeuropa, främst Rumänien, och de tar smittan med sig till hemlandet, eller andra länder där de får jobb.

Forskarna menar att denna undersökning visar att det finns en stor brist på ansvar i Danmark. Inte bara gällande bristen på tester av människor som jobbar med grisar, utan även att Danmark skickar MRSA-smittade grisar till andra länder.

Från Landbrug & Fødevarors sida menar man att Danmark inte är delaktiga i att sprida smittan till andra länder. De flesta länder som Danmark handlar med har haft MRSA långt innan Danmark, menar de.

Läs hela forskningsrapporten här. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste