”Vi måste hitta källan”
2004 fick Krav veta att det fanns dioxin i ekologiska ägg. Då agerade man och uppföljning visade att halterna blev bättre. Men att halterna nu har ökat, kom som en överraskning.
Hur ser ni på de förhöjda halterna av dioxin och PCB i ekoägg?
– Det är jätteviktigt att konstatera att halterna ligger under gränsvärdena. Men samtidigt tycker vi att det är helt oacceptabelt om de här halterna ökar. Att nedsmutsningen av vår miljö går så långt att det även sprider sig till ekologiska livsmedel, säger Kristina Karlsson, presschef på Krav.
Nu ska Krav snabbt ta reda på varifrån Dioxinet kommer. Är det från fodret, marken på grund av hönornas utevistelse, en kombination, eller är det något helt annat?
– Vi måste hitta källan och därefter vet vi vilka kortsiktiga och långsiktiga åtgärder som vi måste vidta och det här måste vi göra tillsammans med branschen.
Uppmanades agera
Efter att Livsmedelsverket upptäckt att några av testerna hade halter som var i nivå med den så kallade åtgärdsgränsen, uppmanade de branschen att agera.
Branschorganisationen Svenska Ägg har gått ut med att man som ett första steg ska minska andelen fiskmjöl i fodret. Men på Krav är man inte säker på att det har något med fodret att göra, även om det har funnits problem tidigare.
Inte heller på Jordbruksverket är man säker på att problemet sitter i fodret.
– Det pågår en utredning men hittills finns det inga indikationer på att gränsvärden eller åtgärdsgränser för dioxin i foder har överskridits, säger Kjell Wejdemar, enheten för CITES, foder och djurprodukter på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Fiskmjöl som ersättning
I Sverige används alltså fiskmjöl istället för syntetiska aminosyror för att tillgodose hönornas behov av svavelhaltiga aminosyror. Och även om Kristina ännu en gång poängterar att man inte vet om de höga dioxinhalterna har att göra med fodret menar hon att det klart kan vara möjligt att intensifiera arbetet med alternativa proteinkällor, till exempel framtagandet av musselmjöl som Krav redan stöttat.
Visste ni om att det fanns risker med fiskmjöl?
– 2004 blev vi varse om riskerna. Då togs det prover och man upptäckte att det var höga halter i de kravmärkta äggen. Då var det jätteviktigt att agera. Då kunde vi spåra dioxinkällan till Östersjöfisken specifikt. Därefter vidtog vi åtgärder, bland annat började Jordbruksverket att testa allt foder och sedan kunde vi i uppföljande studier se att det gav effekt och att halterna i äggen minskade. Efter det har vi vare sig från foderhåll eller Livsmedelsverket fått några indikationer på att halterna skulle öka. Så de här analyserna och Livsmedelsverkets uttalande i går är en överraskning för oss, säger Kristina.
Att syntetiska aminosyror är förbjudet inom ekologisk uppfödning är en bestämmelse från EU och gäller alla medlemsländer.
Varför är syntetiska aminosyror förbjudna?
– Vi vill ha naturliga foderråvaror och inte framställa dem på syntetisk väg.
Far djuren illa om de inte får i sig tillräckligt med aminosyror?
– Ja, så kan det vara. Proteinkällan finns till för att de ska mår bra så det är klart att de måste få i sig tillräckligt.
När man ersätter syntetiska aminosyror med naturliga proteinkällor ökar vanligen totalproteinet i fodret och därmed kvävet i gödseln. Hur ser ni på det ur miljöhänsyn?
– Det är svårt att uttala sig generellt. Allt beror på vilka proteinkällor och hur dessa tas upp av hönan.
Tycker ni att det bara är fördelar med att inte använda syntetiska aminosyror ur miljösynpunkt och med tanke på djurens välbefinnande?
– Det är EU som faktiskt förbjuder och inte Krav. Vi har till och med tillåtit det en gång i tiden. Det som är viktigt att komma ihåg är att dioxin tyvärr finns överallt i vår miljö. Krav finns till för att vi inte ska bidra till spridning av mer miljögifter på vår planet. Det är ledsamt att de lantbrukare som jobbar hårdast för att inte sprida gifter i miljön också är de som drabbas.