Svenska marknaden får HKScan att vinstvarna

Minskad försäljning i Sverige och ökade kostnader för att köpa in slaktdjur pressar HKScans lönsamhet. Årets vinst förväntas därför bli i nivå med eller lägre än förra årets vinst.

HKScan uppger att den jämförbara rörelsevinsten för 2016 kommer att förbli på samma nivå som förra året eller lägre. Tidigare har HKScan utlovat en högre rörelsevinst i år jämfört med 2015.

I ett pressmeddelande uppger slakterikoncernen att "Orsakerna till den sänkta vinstprognosen är minskade försäljning i Sverige, samt högre kostnader för köttet och bristen på nötkött."

2015 minskades HKScans omsättning med 3,6 procent till 1,92 miljarder euro. Samma år gjorde HKScan en vinst på 1,9 miljoner euro jämfört med 57,1 miljoner 2014.

Rörelsevinsten (EBIT) var 2015 9,6 miljoner euro jämfört med 55,5 miljoner 2014.

Dock var rörelsevinsten rensad för poster av jämförelsestörande karaktär klart bättre 2015 då man nådde 21,5 miljoner euro jämfört med 12,4 miljoner 2014.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

HKScans svenska resultat ökar rejält

Under året omsatte HKScan över 18,2 miljarder svenska kronor, samtidigt som företagets rörelseresultat sjönk kraftigt. Dock visar den svenska marknaden på goda resultat.

Kommentera

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera