Röda alger kan minska kons metangas

Forskare i Australien har undersökt om en liten tillsats av torkade alger i fodret kan minska bildningen av metangas i våmmen hos kon. Resultat visar att det verkar fungera. 

Forskare i Australien har, med gott resultat, undersökt hur alger i foder påverkar metangasbildningen hos idisslare. Målet är att få ut en produkt som kan minska  metangasproduktionen i våmmen hos kor. Foto: Thinkstock

Enligt forskningen minskade metangasproduktionen med 99 procent om man tillsatte torkade alger i en konstgjord våm.

Hittade bästa sorten

– Vi började med 20 olika sorters alger och kunde snabbt se att en sorts röda alger verkligen stack ut, säger Rocky De Nys, professor i vattenbruk på James Cook University i Queensland, till ABC.

Algen heter Asparagopsis taxiformis och har samlats in längs med Queenslands kust av forskarna. För att prova algernas effekt har man använt sig av en artificiell våm och efter att ha sett resultatet, gick man över till att testa på riktiga får.

– Vi har redan fått resultaten för får. Vi vet att om Asparagopsis utgör två procent av foderstaten, producerar fåren mellan 50 och 70 procent mindre metangas över en 72-dagarsperiod, säger De Nys.

Forskningen fortsätter

Försök med algutfodring hos kor, kommer att fortgå till mitten av nästa år för att analysera effekterna på djuruppfödningen.

– Vi kommer att fodra djuren och noggrant mäta hur algerna påverkar både produktionen av metan samt djurens vikt.

Om man lyckas få produkten till marknaden, tror De Nys att jordbruk har en chans att vara en av den första sektorn som lyckas reducera utsläppen dramatiskt. Problemet är att få ihop tillräckliga mängder med alger. Att skörda vilda är för dyrt och resurserna för små. Därför letar man efter partners som kan tänka sig att odla alger. Ett annat problem är finansiering.

– Pengar kommer att bestämma hur snabbt vi kan gå fram. Ju snabbare vi har pengar för att gå vidare med forskningen, desto snabbare kan vi få ut en produkt, säger De Nys.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste