De vill att fler ska göra eget foder
En grupp forskare och rådgivare genomför nu ett tre årigt projekt med målet att få fler mjölkbönder att inse potentialen med eget kraftfoder på gården. Sex olika gårdar kommer att bli demo-gårdar för att visa hur det kan gå till.
Torsten Eriksson är en av forskarna i projektet och han menar att även om det förekommer på en del gårdar runt om i landet, är det inte så vanligt som det skulle kunna vara. Inte ens på stora gårdar.
– Det är enklare att ringa och beställa. Sedan finns det ett antal farhågor som kan vara mer eller mindre befogade. Till exempel att man är rädd för sänkt avkastning och högre smittorisk, berättar Torsten.
Detta är nu frågetecken som ska redas ut i projektet som ska pågå till och med 2019.
Ersätta import
Proteintillförseln inom svensk mjölkproduktion är fortfarande i stor utsträckning baserad på importerade råvaror. Importen har under många år varit cirka 90 miljoner kg sojaprodukter/år och cirka 60 miljoner kg/år biprodukter från oljepalmindustrin i Asien. Det finns exempel på svenska gårdar som ersatt detta med blandningar med inhemsk råvara, bland annat åkerböna och raps. Något som är både billigare och mer miljövänligt än alternativet.
Projektet kommer att bestå av en utvecklings- och en forskningsdel. I utvecklingsdelen ska man ta fram typlösningar och koncept som ska kunna fungera på flera gårdar. Inom denna delen kommer rådgivare inom teknik och bygg och smittskyddsexperter att arbeta tillsammans för att hitta de bästa lösningarna.
I forskningsdelen ska man titta på variationer i proteintillförseln. Bland annat genom att analysera urean i mjölken.
Demo-gårdar
I projektet kommer sex gårdar att vara referensgårdar, vilka det är, blir klart först nästa år. Gårdarna ska väljas ut för att få spridning gällande geografi, storlek och driftssystem. På gårdarna kommer det att bli möjligt att se olika typer av foderhanteringssystem.
Projektet har fått 3,6 miljoner av Kamprads stiftelse. Men dessa pengar kommer inte att räcka för att täcka kostnaderna för uppbyggandet av anläggningarna. Men enligt Torsten handlar det här om gårdar som vill göra en investering för att börja hantera sitt eget foder och ser detta som en bra möjlighet att komma i gång. Gårdarna kommer sedan bli öppna för andra att besöka och inspireras av.