STATISTIK – John Deere etta, men Deutz-Fahr stora vinnaren

John Deere leder ligan i Sverige om man ser till antalet inregistrerade traktorer över tre ton. Efter oktober månad står det klart att den gröngula traktorn ligger hela 100 maskiner före tvåan Valtra. Men kanske är det Deutz-Fahr som gjort den största resan i år.  

John Deere fortsätter att hålla täten och har en procent större marknadsandel i år jämfört med samma period förra året. Deutz-Fahr är en ihärdig uppstickare och fortsätter att knipa marknadsandelar. Källa: Stregi

Totalt registrerades 229 traktorer in i oktober, vilket är i nivå med de senaste tre månaderna. John Deere inledde spurten med 67 traktorer i oktober jämfört med 55 i september. Med två månader kvar på året är det högst sannolikt att John Deere kniper ettaplatsen sett till marknadsandel i Sverige.

De har nu en andel om 24,7 procent jämfört med 23,7 procent förra året, följt av Valtra på 20,9 (21,6) procent, därefter hittar man Massey Fergusson på 16,2 procent (15,1). Efter det är glappet ganska stort till fyran New Holland som ligger på 9,4 procent (10).

Uppstickaren tar för sig

En intressant uppstickare är Deutz-Fahr som förra året slutade på en åttonde plats med 82 inregistrerade traktorer och en marknadsandel på 2,2 procent. I år är de redan uppe i 142 stycken inregistrerade traktorer och en marknadsandel på 5,5 procent jämfört med 1,9 procent samma period förra året.

Deutz-Fahr kan därmed ha knipit kunder från exempelvis Claas och Fendt som har en lägre marknadsandel i år jämfört med förra året. De ljusgröna maskinerna har haft en bra mycket svagare inregistrering i år jämfört med förra året, då de låg på en marknadsandel om 3,8 procent i oktober jämfört med i år, då de har en andel om 1,4 procent. Inte helt konstigt kanske, med tanke på den rådande situationen.

Men även de av Lantmännen sålda Fendt, har tappat och ligger nu på 7,3 procent jämfört med 8,6 procent samma period förra året.

Jämfört med förra året ligger vi 379 traktorer högre och något över inregistreringarna de två åren innan dess. Källa: Stregi
Antalet nyregistrerade traktorer per månad. Källa: Stregi
Traktorer i segmentet 97-150 hästkrafter fortsätter vara störst. Källa: Stregi
I oktober står John Deere för flest inregistreringar. Källa: Stregi

 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste