Bin och grönsaker på Stockholmstak

70-talsbygget Garnisonen i Stockholm ska bli en så kallad takodling. Tanken är att det även ska kunna visas upp för fastighetsägare, skolor och företag som vill lära sig mer om biologisk mångfald. 

Trädgårdsmästare Maria Svennbeck och Josefina Oddsberg och Filip Gustafsson från Bee Urban. Foto: Anna Lind Lewin.

– Det här ska bli en spjutspets och ett grönt showroom där både fastighetsägare, skolor och företag kan komma och lära sig om biologisk mångfald. Vi vill återknyta den urbana människan med naturen genom att föra in växter, bin, humlor och fjärilar i stadsmiljöer som gårdar, terrasser och tak, säger Josefina Oddsberg som tillsammans med bland andra Filip Gustafsson driver Bee Urban, i ett pressmeddelande.

För att lära sig mer om stadsträdgårdar har Bee Urban besökt liknande upplägg i Köpenhamn och New York. Att bygga en trädgård på taket är nämligen inte så enkelt som man kan tro.

– Man inser att jord väger väldigt mycket, berättar Bee Urbans trädgårdsmästare Maria Svennbeck. Tillsammans med Rölunda Gård har vi tagit fram en specialblandning som innehåller pimpsten för att bli mindre kompakt. Och eftersom man inte kan få växtdjup som i vanlig odling har vi byggt upp jorden i bäddar på höjden istället.

Under förra året gjorde Bee Urban en inventering av pollinationerna i Stockholm och hittade 65 olika arter vildbin och de behöver boplatser som man vill få till via en grönare stadsmiljö. Under våren kommer man även att sätta ut bikupor på taket.

Odlingen på Garnisonen skapas av Bee Urban i samarbete med Coop och Konsumentföreningen Stockholm. Det som odlas på taket kommer att säljas i Coop butiken som ligger i samma byggnad.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste