Medel för att främja traditionell kunskap

Som en del inom landsbygdsprogrammet och regeringsuppdraget "Traditionell småskalig matkultur" utlyser Jordbruksverket tre miljoner kronor till utbildning för att öka kunskapen om grönt kulturarv och svenska lantraser.

En del av den kunskap man vill förmedla är hur svenska lantraser kan bidra till mervärden som ett rikt odlingslandskap och en mångfald av kulturmiljöer. Foto: Carolina Wahlberg.

Syftet med de tilldelade medlen är att lära ut den praktiska kunskapen kring traditionella brukningsmetoder. Man vill även förmedla kunskap kopplat till bevarande, odling och nyttjande av traditionella lantbruks- och trädgårdsväxter samt svenska lantraser.

– I vårt uppdrag ska vi främja ett levande och dynamiskt kulturarv, kopplat till mat- och livsmedelsframställning. Vi ska bland annat synliggöra, ta tillvara och utveckla mångfald av växtsorter och husdjursraser. Det är det vi har för avsikt att göra genom denna utlysning. Vi hoppas att vi i framtiden har fler intressanta livsmedel från traditionella lantbruks- och trädgårdsväxter samt lantraser på konsumentmarknaden, säger Camilla Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Regeringsuppdraget "Traditionell småskalig matkultur" sträcker sig fram till 2018 och är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet, Institutet för språk och folkminnen samt Sametinget.

Här hittar du mer information och villkor.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Borde vi uppmana till mer egoism?

Krönika: Det är inte svårt att hitta formuleringar som att man ska ”stötta” våra bönder, ”gynna” svensk mat, ”värna” det svenska lantbruket och liknande. Bör vi verkligen uppmana till det? Om vi drar det till sin spets, är det viktigt att det finns bönder i Sverige? Jag har ett svar på den frågan som jag återkommer till senare. Ord som stötta, gynna eller värna signalerar för mig svaghet och ett behov av hjälp. Jag har inga problem med att ”stötta” en idrottsförening genom att köpa strumpor betydligt dyrare än i en klädbutik – det är för mig en form av välgörenhet jag gärna utövar för att jag tycker det är viktigt att barn har en meningsfull fritid. 

 

Kommentera