”Alarmerande att inte kunna lita på staten”

Stefan Gård är en av de 7 500 lantbruksföretagare som fortfarande väntar på pengar från 2015 års stöd. – Jag tycker det är ett fundamentalt felsteg, det är mycket allvarligare än vad många tänker på, säger han till Jordbruksaktuellt.

Stefan Gård, ordförande Sveriges Mjölkbönder, är en av dem som ännu inte fått hela stödet från 2015. Han tycker det är otroligt allvarligt - ett fiasko. Foto: Carolina Wahlberg

Att Gård är upprörd och besviken går det inte att ta miste om. Han är en av de lantbrukare som fortfarande väntar på pengar från 2015 års stöd. Nyligen besökte han departementet och diskuterade frågan.

Sluta skylla på varandra

– När vi går på politikerna, säger de att ministrarna inte kan lägga sig i för att det då blir ministerstyre. Men deras åtgärd är ju att sätta press på Dennerberg (Jordbruksverkets generaldirektör reds, anm.) och om han inte kan sköta sitt uppdrag så ska han väck. Likaså har Dennerberg fått direktiv från regeringen, och om de är orimliga borde han säga att vi inte kan ha förtroende för Bucht.

– De kan inte hålla på och skylla på varandra.  

Ut med pengarna nu

Vad felet som orsakar förseningarna beror på, tycker inte Gård att man ska fokusera på. Det viktiga är snarare den penningmassa som inte når de lantbrukare som ska få den.

– Det som är alarmerande är när vi inte kan lita på att staten betalar ut pengar för de förpliktelser vi har mot dem. Det är fruktansvärt allvarligt. Hur ska banker och fordringsägare kunna lita på att pengarna kommer fram när inte ens 2015 års pengar betalts ut. Jag tycker det är ett fundamentalt felsteg, det är mycket allvarligare än vad många tänker på.

– Är man skyldig någon pengar, så är man det tills sista kronan är betald. Vilken annan näring skulle acceptera att inte 2015 års pengar är fullt betalda. Får vi inte ut dem till novembers slut så är det totalt fiasko, de får köra manuell betalning om de inte fixar det. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste