Anonymt kött i barnmat

Många konsumenter vill veta var köttet i barnmaten har för ursprung. Trots det lyser ursprungsmärkningen med sin frånvaro i de flesta fall, det visar en granskning som Plus har gjort. 

De flesta konsumenter vill veta var köttet i barnmaten kommer ifrån. Men trots det är ursprungsmärkning ovanligt. Foto Mostphotos

Tv-programmet Plus tittade på 30 olika barnmatsburkar med köttinnehåll och det var endast på två av dem, som köttets ursprung kommunicerades.

Efterfrågad märkning

– Det finns väldigt stränga spårbarhetskrav när det gäller kött inom EU så tillverkarna har full koll på allt kött. Frågan är varför de undanhåller den informationen från konsumenterna, som vi vet vill ha den? säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, till SVT.

Plus frågade även sin webbpanel och då svarade nästan 90 procent av de 1 000 som svarade att de vill se köttets ursprung på barnmaten. Sveriges konsumenter har gjort en liknande undersökning och fått samma resultat.

Inte märkt att det efterfrågas

Som Jordbruksaktuellt skrivit om tidigare, finns det inget lagkrav på beredd mat, exempelvis när kött är en av komponenterna i barnmat eller när grillad kyckling kommer från Thailand.

Ett av de större företagen som tillverkar barnmat är Semper, de svarar i ett mejl till SVT att undersökningen är märklig då de själva inte märkt av någon efterfrågan från konsumenterna.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste