Oatly lyfter odlare och gammal havresort

I en begränsad upplaga har havredrycksföretaget Oatly tagit fram en produkt som de kallar för ”Gammaldags hafvre dryck – som det eventuellt smakade förr.” På paketet lyfts odlaren liksom växtsäsongen fram.

Sorten solhavre kom 1943 och föddes ur ett försök att förbättra kvaliteten hos sorten Örn när denne korsades med sorten Stjärna. Efter fortsatt förädling i Skara fick man fram Sol II som blev poppis tack vare bra stråstyrka, kvalité och hög avkastning. Sol II var den största havresorten i cirka 40 år, innan andra sorter tog över. Den ekologiska solhavren odlades av Adam Arnesson på Jannelunds gård i Mullhyttan som även pryder paketets baksida.  Foto: Oatly

Den nya produkten baseras på havresorten Sol II, även kallad solhavre. Enligt Oatly slutade man odla Solhavre för runt 50 år sedan och därmed väljer man att använda fantasin och kommunicerar att den nya drycken smakar som det gjorde förr, trots att havredryck inte fanns på den tiden. 

Att produkten kom till grundar sig i en Twitterbondes tankar och kommunikation.

På initiativ av odlare

Lantbrukaren Adam Arnesson är en flitig användare av sociala medier och för ungefär ett och ett halvt år sedan skrev han på Twitter att fler lantbrukare borde samarbeta med Oatly som ju lyfter svenskt havre till skyarna. Efter det hörde han av sig till företaget och sedan inleddes ett samarbete som mynnade ut i den nya begränsade produkten som baseras på Adams havre. 

”Två väldigt olika företag enas under ett och samma mål och kanske kan det visa livsmedelsindustrin i stort att vägen till ursprunget inte är särskilt lång, även om det kan verka så. Två förhållandevis små aktörer som delar vision kan utföra storverk tillsammans, tänk då bara på vad som kan hända när två blir fler”, skrev han på sin Facebook-sida när produkten lanserades. 

På Oatlys hemsida kan man både läsa och ta del av bilder från havreodlingen på Jannelunds gård. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 december 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste