Hallå där Majja Almqvist

Årets unga landsbygdsentreprenör i Kronobergs län

I den gamla logen på Rinkaby Gård har man byggt en lokal för evenemang så som bröllop och fester. Foto: Alexander Hall

Vad betyder det här för dig?

– Att jag gör någonting rätt. Jag har ett ganska spretigt engagemang. De andra i tävlingen var nominerade för sitt företag, men jag driver inte företag själv utan med min familj. Men mitt entreprenörskap är bredare än så, dels är jag engagerad i Sockenrådet, vår lilla samhällsförening, sedan är jag ordförande i en lokal destinationsförening som jobbar med turism. En del av priset var att man skulle vara en förebild för andra unga och det hoppas jag verkligen att jag är. 

Vad gör dig till en bra landsbygdsentreprenör?

– Jag gräver där jag står och tycker att bygden och närområdet är väldigt viktig. Vårt koncept går inte att flytta eller exportera. Det är på landet som det fungerar.  

– Jag har väldigt svårt att gå in i någonting halvhjärtat. Det kan vara både en fördel och en nackdel. Å andra sidan tycker jag att det är en styrka att vara lite spretig och att pytsa ut sitt engagemang på olika nivåer och områden. Det gör att man berör väldigt många människor. 

– Jag är väldigt helhjärtad,  intensiv och har mycket idéer. Och snabbt ska det gå, säger Majja Almqvist som är Årets unga landsbygdsentreprenör i Kronobergs län. Foto: Privat

Berätta om er verksamhet. 

– Rinkaby gård är en gammal släktgård där det förr bedrevs mjölkproduktion. I dag har vi en helt annan typ av verksamhet. Vi har fortfarande lite grisar och får, men huvudverksamheten är event. Vi har byggt om hölogen till festlokal där vi har fester, konferenser, bröllop, snart julbord och en del caféverksamhet. 

Hur kom ni in på det?

– Hölogen stod tom och mina föräldrar fick förfrågan om att ha fester på logen. Det började i en liten skala och sedan har det vuxit. 2013, valde vi namnet Rinkaby gård och började arbeta mer målinriktat och affärsmässigt. Jag har varit med i företaget på heltid sedan 2012. 

Det är Majja och hennes föräldrar som utgör de anställda. Vid större evenemang tar man in timanställda. 

– Vi har aktivt valt att jobba med skolungdomar. Vi brukar säga att det är bättre att man har ett CV utan erfarenhet när man söker jobb hos oss, än att man har ett med erfarenhet. För vi vill hjälpa folk in på arbetsmarknaden helt enkelt. Det känns jätteviktigt. 

Maten lagar de själva i ett restaurangkök i anslutning till lokalen. Catering har också blivit en större del av verksamheten. Fram till sista oktober drev de även Osaby Säteri, men nu har arrendekontraktet gått ut. Fast Majja tycker mest det är positivt i och med att det frigör en massa tid som kan läggas på Rinkaby gård istället.

Tips till andra som vill vidga sin verksamhet mot events?

– Det viktigaste är att man ska våga. Det är så lätt att man går och pratar om det i kanske tio år och sedan är tiden förbi. Det viktigaste är att man tar första steget och går från tanke till handling. Våga göra! 

Vad har du för tips för att utveckla sina entreprenörsegenskaper?

– Satsa på att försöka hitta andra entreprenörer och försök att ta rygg på dem. Det tror jag är viktigt, särskilt om man är ung. Det kan vara så enkelt som att hitta nån blogg som man följer eller det bästa är om det finns ett nätverk i bygden där man bor. 

Vad har du för plan för framtiden?

– Jag känner att mitt engagemang för landbyggden och landsbygdsfrågor växer mer och mer. Men sedan mer rent konkret hur det kommer att ta form vet jag inte ännu. Men jag känner att jag vill engagera mig mer för unga på landsbygden och entreprenörskap. 

Majja Almqvist

Ålder: 23 år

Familj: Gift med Martin Rieger

Gör: Driver Rinkaby gård tillsammans med mamma Kajsa Almqvist och pappa Thomas Rosenlund. Gården som ligger 9 kilometer söder om Växjö,  har fokus på eventsverksamhet med bröllop, konferenser, julbord, café. 

Entreprenör-förebild: Petter Stordalen som äger  Nordic Choice Hotels. 

Intressen: Stort samhällsintresse, läser mycket nyheter, böcker och lyssnar på poddar. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 december 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera