Fågelinfluensa: Avlivning pågår
Hittills har omkring 152 000 av totalt 210 000 värphöns i den smittade värphönsbesättningen avlivats. Efter tester är det nu bekräftat att det är viruset H5N8 som smittat djuren, ett virus som aldrig har smittat från djur till människa.
Runt den smittade gården utanför Helsingborg har Jordbruksverket inrättat ett skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie. När alla djuren på den smittade gården är avlivade ska anläggningen saneras.
– Det är förstås en stor påfrestning för djurägaren att fågelinfluensa har kommit in i besättningen. Jag vill passa på att tacka alla som samverkar i detta arbete; frivilligresurser från bland annat Blå Stjärnan, Hemvärnet, Räddningstjänsten och övriga myndigheter, säger Thomas Svensson, insatschef på Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Bårslöv, i ett uttalande.
Under den senaste tiden har nya rapporter kommit gällande drabbade fåglar, såväl vilda som tama, från Tyskland, Holland och Ungern.
Karl Ståhl är biträdande statsepizootolog vid SVA och enligt honom finns det därför fortsatt en förhöjd risk i Sverige för nya utbrott av fågelinfluensan. Bedömningen är att risken kommer att kvarstå kommande månader.
Enligt Livsmedelsverket finns det dock inte någon risk att som människa smittas av viruset genom att äta kyckling eller ägg.
Fram till att annat förmedlas är det detta som gäller:
- Fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.
- Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute.
- Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
- Förbud mot utställningar och tävlingar råder, men det finns möjlighet att söka dispens.
Källa: Jordbruksverket