DEBATT: Håll inne Buchts lön i 2 år

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht meddelade igår att våra lantbrukare får vänta på 2015 års EU-stöd till 2017.Ett mycket dystert och totalt oacceptabelt besked!, skriver företrädare för Landsbygspartiet och Landbygdsupproret. 

Gnälliga bönder med stora fina traktorer som får massa EU-bidrag tänker du kanske – men inget kan vara mer fel, så här hänger det ihop i vårt land idag;

Sverige är med i EU, våra lantbrukare konkurrerar med lantbrukare i andra EU-länder som dock inte har samma regler om hur djur och mark mm ska hanteras.

Det innebär att i Sverige blir allting mycket dyrare att rodda, och maten skulle i själva verket behöva kosta mycket mer för oss konsumenter. Men då skulle bönderna inte få sälja något alls så därför delar EU ut stödpengar, så att vi kan köpa svensk mat billigare.

Hela tiden är det dock den enskilde svenske bonden som hamnar i kläm, för dessa styvmoderliga EU-stöd, betalas ut i efterskott, året efter man har haft sina utgifter, så en del tvingas ta banklån för att klara sig fram till den dagen stöden behagar delas ut.

Stödpengarna används att betala fakturor för foder, amortera på traktorerna, bränsle och annat på gården, många av dessa fakturor kan nu inte betalas, och leverantörerna är inte så sugna på att vänta upp till 2 år på sina pengar.

Många banker lånar heller inte längre ut ytterligare till de hårt pressade bönderna, så konsekvenserna av detta blir att svenska lantbrukare lägger ner fortare än någonsin.

Men VARFÖR är stöden försenade kan man undra, ja EU har sedan länge betalat ut 2015 års pengar till Jordbruksverket (SJV), men de skyller otroligt nog på ett nytt datasystem.

I mars 2016 var vi ett gäng som demonstrerade utanför Jordbruksverket i Jönköping på grund av att stöden inte hade betalats ut. SJVs generaldirektör Leif Denneberg lovade då att påskynda processen så mycket han kunde, men nu 6 månader senare så är det fortfarande inte klart. Dessutom är stöden för 2016 inte heller färdigutbetalda, det här är en skandal, och otroligt illa skött, med bland annat Sveriges försörjning i vågskålen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht meddelade också igår att det inte kommer utgå någon ersättning för de försenade stöden. Ingen annanstans i samhället hittar vi denna diktatoriska härskarteknik – som inte ifrågasätts. Om företag A fakturerar företag B så skickar A krav efter 30 dagar. I detta fall har ett antal tusen företagare i Sverige väntat på pengar i över 365 dagar, man får inget uppskov med andra räkningar, man får ingen förseningsersättning, ingen ränta, inget klart besked. En av de lantbrukare som provat att fakturera dröjsmålsränta till SJV fick till svar att det blir ”Avslag”.

En rättsskandal pågår i vårt land, och vem tar solidariskt ansvar? Herrar Denneberg och Bucht, vi förutsätter att ni håller inne era löner i 2 år i ren solidaritet.

Pengarna finns på SJVs konto, betala ut samma summor som 2014, och reglera i efterhand, ett datasystem är inte trovärdigt att skylla på. Vi instämmer i Hushållningssällskapets krav, det enda trovärdiga är att ni avgår båda två eftersom ni uppenbarligen inte sköter era åtaganden utan har kört vår egna livsmedelsförsörjning till de bottennivåer vi nu skådar.

Erika Sörengård
Partiordförande Landsbygdspartiet oberoende

Sören Axelsson
Ordförande Landsbygdspartiet oberoende Östhammar

Fredrik Nordin
Ordförande Landsbygdsupproret

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 04 december 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera