Vikten av friskt avelsmaterial
Det är de inköpta djuren som innebär störst risk för att få in smittor i sin djurbesättning. Därför är det av stor vikt att kontrollera livdjuren noga. Fårhälsoveterinär Ulrika König tycker att man helst ska undvika att köpa in djur om det går.
Men om man måste köpa bör det göras så sällan som möjligt, med så få djur som möjligt och från så få besättningar som möjligt.
– Köp av en besättning som ni har god kännedom om, där du har koll på eventuella tidigare smittor och hur de har åtgärdats, säger Ulrika König, fårhälsoveterinär Gård & Djurhälsan.
Viktigt med M3-status
Hon tipsar om en särskild hälsodeklaration som har använts vid baggauktionen på Gotland i två år. Det är en checklista inför köp av djur, som tagits fram av Fåravelsförbundet och Gård & Djurhälsan.
– Det viktigaste är att kolla om besättningen har M3-status (Högsta nivån inom Medi Vissna kontrollprogrammet reds. anm). Sedan kan man fråga om klövkontrollen och om man har F-status. Men att säga att man är fri från fotröta innebär inte att man har F-status, säger Ulrika.
F-status är ett kontrollprogram där en veterinär har kollat igenom alla klövar vid ett och samma tillfälle. Efter att veterinären tagit prover och utbildat djurägaren, så kan denna efterföljande år göra kontrollen själv. F-statusen ska förnyas varje år. Ett annat alternativ är att djurägaren skriver på en djurägareförsäkran, med en intygan om att man inte har sett tecken på fotröta. Men det är inte samma som F-status.
Resistenta parasiter
Andra saker att fråga om är parasitstatus, tas det regelbundna träckprover och vad har de visat? När avmaskades djuret senast och finns det en behandlingskontroll för att se så att avmaskningen fungerar? Har avmaskningen inte fungerat kan det bero på resistenta parasiter.
– Det är möjligt att man köper in ett djur som bär på parasiter och är det riktigt illa kan de vara resistenta och det vill man inte ha på sina beten.
Kan bero på import
Finns det sjukdomsregistrering vid slakt och finns det importerade djur i säljbesättningen?
– Bland de besättningar där man påvisar resistenta parasiter, finns det bak i historiken ofta en import. Resistens är mycket vanligare i andra länder än vad det är här.
Ulrika tycker gott att man som köpare av livdjur kan vara lite besvärlig och undersöka djuret på plats, till exempel att sätta djuret på rumpan och kolla in klövarna och be säljaren fylla i hälsodeklarationen. Det är mycket bättre att kolla upp allt innan, för att slippa köra tillbaka om något visar sig vara fel.
Titta på djuret på avstånd så att det beter sig normalt. Hur är hullet och verkar baggen vara pigg och redo för sin uppgift?
Dåliga benställningar
Kolla benen! Enligt Ulrika kommer det fram en del baggar vid auktioner med dåliga benställningar.
– Så jag hoppas att det läggs lite mer fokus på det framöver, säger hon.
Veterinärer på plats vid auktioner kollar inte just benenställningar, utan det är något som ska ha kollats innan på riksbedömningen. Men ett problem är att under riksbedömningen för pälsfår får man aldrig se djuren i rörelse, i och med att de lyfts från transport till bedömning på grund av risk för smittspridning av fotröta. På köttrassidan bedöms djuren på ett annat sätt.
– Kanske är det dags att ändra på den rutinen i och med F-statusen, frågar sig Ulrika och menar att de som inte har den statusen skulle kunna tas sist vid riksbedömningen.
Visa eventuell smitta
När det nya djuret kommer hem till gården ska det isoleras i tre till sex veckor. I och med försäljningen kan djuren uppleva en del stress, vilket gör att djuren går ner i immunförsvar och då kan smittämnen som de bär med sig blossa upp. Då är det bra att det sker i karantänen och inte bland de andra djuren.
Ulrika tipsar att man kan ha utslagsdjur tillsammans med det nya djuret i karantän, då blir de indikator på om det finns smittor.
Särskilda stövlar och kläder ska bäras när man befinner sig i karantänen.
Tips! Några saker att titta på innan du köper djur
- Eventuell sjukdomshistoria i besättningen
- Beteende
- Klövar
- Ben
- Kolla efter löss
- Kolla käke och tänder
- Kolla efter Orf, som är ett smittsamt muneksem
- Kolla juvret
- Undersök pung och penis, sätt baggen på rumpan så kommer penis fram.
Tips! Saker att undersöka när djuren befinner sig i karantän
- Undersök klövarna och klövspaltshuden.
- Fotbada eller spraya klövarna med tioprocentig zinksulfat före och efter katantänstiden.
- Avmaska mot stora magmasken och ta sedan ett träckprov efter sju till tio dagar som en behandlingskontroll
- Vid behov: Avmaska mot stora leverflundran.
- Passa på att avlusa. Det är lättare att avlusa ett djur än en hel besättning.