”Kommer sannolikt kunna byta varor med länder i vår närhet”

Inrikesminister Anders Ygeman talade om säkerhetsläget och beredskap på Folk och Försvars rikskongress i Sälen i går. Då uttalade han sig bland annat om självförsörjningsgraden av livsmedel.

Anders Ygeman, Inrikesminister menar att självförsörjningsgraden på livmsmedel inte är det viktigaste för beredskapen, då vi sannolikt kommer kunna byta varor med våra grannländer. Frågan är snarare om drivmedlet för transporten räcker. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

DN rapporterar från kongressen att Ygemans budskap var att vi ska glömma lager med livsmedel, skyddsmasker och andra förnödenheter. Det moderna försvaret ska inte bygga på strukturer från förr.

Just självförsörjningsgraden tog Ygeman upp på ett sätt som DN skriver ”fick en del av publiken att höja på ögonbrynen”.

– Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet.

Han menar även att det då är ett större probelm med försörjning av drivmedel till de fordon som ska transportera maten, och öppnade för större reserver av drivmedel och gödningsmedel.

Det viktigaste enligt inrikesministern var framför allt ett stärkt skydd för både statliga och privata IT-system. IT-attackerna är verklighet och Ygeman tog upp att såväl banker som apotek drabbats av IT-haverier det senaste året. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 januari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste