Brist på svensk honung

Honungsskördarna de senaste två åren har legat under snittet. Det beror bland annat på ogynnsamt väder. Det betyder att den svenska honungen kan ta slut och ersättas av import.

Den svenska honungsskörden har legat under snittet de senaste två åren. Därmed börjar producenternas lager tömmas och det finns risk för att importerad honung får ökad plats i butikerna. Foto: Thinkstock

– Generellt så har det varit 30-40 procents skördar mot det normala, säger Simon Höjeberg som är styrelseledamot i branschföreningen Biodlingsföretagarna, till SVT Öst.

Lagerna hos odlarna börjar nu ta slut och det innebär hyllor som kommer gapa tomma på svensk honung. En tom plats ersätts dock illa kvickt av något annat, som importerad honung i detta fallet.

Öland och Gotland sticker dock ut. Tack vare fler antal soltimmar har de haft en bättre produktion än resten av landet och har därmed tillgång på lokalt producerad honung.

Simon Höjeberg är orolig över att den importerade honungen tar hyllmeter i butikerna på grund av att det kanske inte finns plats för den svenska när den väl kommer åter.

– Vad man inte ska glömma bort med honungen är att den stora nyttan som bin gör är genom pollinering. Så det enklaste man kan göra för stödja sin lokala biologiska mångfald det är att köpa lokalt producerad honung, säger Simon Höjeberg.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 31 januari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste