Fler hästar än mjölkkor i Sverige

Antalet hästar i Sverige ligger på 355 500 jämfört med antalet mjölkkor som är 330 810 stycken. Skillnaden mellan att hålla kor och hästar är att hästarna ofta hålls i tätort eller i tätortsnära områden. 

Nu finns det fler hästar i landet än mjölkkor, det visar Jordbruksverkets hästräkning för 2016. Foto: Carolina Wahlberg

Flest hästar finns det där det bor mest folk. En tredjedel av hästarna finns i Skåne och Västra Götaland och 18 300 hästar finns på olika ridskolor. Totalt sett uppskattar Jordbruksverket att det finns 105 300 stall eller lösdriftsanläggningar för hästar i Sverige.

– Att uppskatta antalet hästar i Sverige är en utmaning. Det är svårt att på förhand identifiera vilka som håller hästar och var de finns. Med en hög svarsfrekvens på över 80 procent bedömer vi ändå att beräkningsunderlaget är bra, säger Jimmie Enhäll, som är ansvarig för undersökningen om antalet hästar, i ett pressmeddelande.

Första gången antalet hästar undersöktes var 2004, sedan dess har den utförts 2010 och nu 2016. Antalet hästar har minskat med två procent sedan undersökningen 2010, förändringen är dock inte statistiskt säkerställd, skriver Jordbruksverket.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera