Biodlare vill ha till ursprungsmärkning

En av de råvaror som förfalskas mest i världen är honung. Därför vill svenska biodlare att ursprungsmärkningen ska skärpas. 

– Alla politiska partier ställer upp på vårt förslag så nu hoppas vi på en motion från någon av de svenska politikerna, så att det faktiskt kommer till stånd en regeländring. De nuvarande reglerna för ursprungsmärkning motverkar faktiskt målen för den nya Livsmedelsstrategin, säger biodlaren Thomas Dahl. Foto: Svenska Bin

– Vi ligger på lägsta nivå, Livsmedelsverket gör bara precis vad de måste enligt EU:s regelverk. Vi kan få reda på att honungen kommer från EU, eller är en EU och icke EU honung, dock ej vilket land. Resultatet blir att det skulle kunnat stå typ ”honungen är gjord i världen” på etiketten! Man skymfar konsumenten, tycker jag, säger Thomas Dahl, i ett pressmeddelande.

Han är en av de biodlare som länge kämpat för att få till en tydligare ursprungsmärkning genom branschorganisationen Bioodlingsföretagarna.

Enligt Biodlingsföretagarna har Sverige trots två år av brist ett av de lägsta priserna på inhemsk honung i Europa. Foto: Svenska Bin

Se upp med Kina

Grunden bakom arbetet är att värna om konsumenten. Ett av de stora exportländerna är Kina, där förfalskningar är väldigt vanliga. Där finns till och med två märkningar; ”äkta honung” och ”honung”, där till exempel rissirap används för att dryga ut den dyrare honungen. Thomas säger att han varit biodlare sedan 81 och aldrig hört talas om några förfalskningar i vårt land.

Får konsekvenser

– Om inte Livsmedelsverket, handel och grossister tar frågan om honungens kvalitet och värde på allvar kan det betyda att antalet svenska biodlare minskar. Det kan få återverkningar på pollineringen av bär frukt och grödor i Sverige, och på vår livsmedelsförsörjning, säger han. 

Den 10 till 12 februari kommer Biodlingsföretagarna att träffas i Nyköping och driva frågan om en skärpning av ursprungsmärkningen vidare. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste