"Handlingsplanen är mycket problematisk"

Handlingsplanen för livsmedelsstrategin har presenterats. Mål som 60 procent eko i offentlig upphandling är något som varken främjar konkurrenskraft eller svensk livsmedelsproduktion, menar Magnus Oscarsson, (KD). 

Magnus Oscarsson (KD) är kritisk till handlinsplanen och ser inte hur den ska leda fram till de gemensamma målen. Foto: Riksdagen

Det enda målet som faktiskt är kvantifierbart i handlingsplanen är det som berör ekologisk produktion och konsumtion.

”Regeringens inriktningsmål är att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030 och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030” skriver regeringen i handlingsplanen.

– När vi tog fram den gemensamma målsättningen var vi noga med att vi ska ha både konventionell och ekologisk produktion. Men nu känner man att regeringen bara har slagit fast att det är eko som gäller och har till och med satt upp mål för det. Jag tycker det är mycket problematiskt. Många aktörer inom lantbruket har det tufft och då måste man se till helheten och inte bara en grupp producenter. Jag tror att detta är något Bucht fått lägga med för att få med sig Miljöpartiet, säger Magnus Oscarsson.

60 procent av den offentliga konsumtionen ska alltså vara ekologisk till 2030. Den behöver inte vara svensk, utan ekologisk är det viktiga enligt regeringen.

– Där har vi ett jättebekymmer, 60 procent eko, men man säger inte att det ska vara från Sverige. Det finns kommuner som tycker det är jättebra att man ska satsa på eko. Är det bättre med en ekologisk importerad köttbit från Uruguay än en konventionell som fötts upp på granngården? Det är så dumt. Det finns ingen motsättning mellan eko och konventionellt här men ändå slår regeringen bara för det ekologiska.

– Ytterst tycker jag det visar på vad denna regering är ute efter.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera