”Mycket skrik för lite ull”

Även från Centerpartiets håll är man kritiska till regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin. - Det är tyvärr ett väldigt tunt åtgärdsprogram och det känns som det är mycket skrik för lite ull, kommenterar Kristina Yngwe (C). 

Kristina Yngwe kritiserar bland annat de pengar som regeringen ska satsa på strategin. En miljard må låta mycket, men faktum är att mer än hälften kommer från landsbygdsprogrammet, pengar som redan var öronmärkta för lantbruket alltså. Foto: Carolina Wahlberg

Hon menar även att ingen av åtgärderna i paketet gör någonting för att sänka kostnaderna för livsmedelsproducenterna i närtid. Detta trots att regeringen i överenskommelsen lovat alliansen att konkurrenskraften ska höjas.

– Mer än hälften (540 miljoner kronor av en miljard) av regeringens satsning är pengar tagna ur Landsbygdsprogrammet för 2014 till 2020, det vill säga pengar som redan ska gå till lantbrukare, som nu omfördelas, säger Kristina och fortsätter:

­– I det första åtgärdspaketet föreslås inte en enda regelförenkling för livsmedelssektorn, vilket näringen verkligen behöver, utan i stället presenteras hela nio nya utredningar.

Det enda kvantifierbara målet som handlingsplanen innehåller handlar om eko. Regeringen vill att 60 procent av all mat som upphandlas offentligt ska vara ekologisk till 2030 och att 30 procent av marken ska vara ekologiskt odlad.

– Jag och Centerpartiet tycker det är bättre att styra mot hög miljöhänsyn och hög djurvälfärd både när det gäller miljöersättningar och vid offentlig upphandling än att binda upp sig på en viss produktionsform. Vi ska inte behöva importera ekologiska äpplen från Nya Zeeland när vi har äpplen runt hörnet bara för att möta regeringens målsättning, avslutar hon.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera