Youtubers ska locka unga till branschen

Vreta Kluster fyller fem år och har därför bjudit in till ”Världens viktigaste dag” som pågår just nu. Fokus ligger på livsmedelsförsörjning, kompetensförsörjning och antibiotikaresistens. 

Helene Oscarsson, vd Vreta Kluster berättar  på "världens Viktigaste dag" att man står inför expansion av verksamheten. Foto: Carolina Wahlberg

Vreta Kluster är ett företagshotell för de gröna näringarna beläget på den östgötska slätten. I dagsläget huserar klustret 110 personer från 30 olika företag, men utvecklingen av klustret pågår för fullt.

– Det finns en expansionsplan! Med många nya verksamheter, inom test, utveckling och provkök, samt vidareutbildning ihop med skolan, säger Helene Oscarsson, vd Vreta Kluster.

Det är på Dreamhack, inte på Skogselmia som vi hittar framtidens förmågor, menar Sofia Lindblom, LRF. Foto: Carolina Wahlberg

Youtubers på gårdarna

Sofia Lindblom är projektledare för grön attraktionskraft på LRF, berättade om deras projekt om att locka fler unga till branschen.

– Vi måste våga tänka nytt. Vi visar inte upp oss på Skogselmia för där är alla redan frälsta. Vi ska till dreamhack och visa upp all ny teknik som finns! säger hon.

I år kommer de även att inleda ett samarbete med fem kända Youtube-profiler som ska komma ut på gårdar för att se hur det fungerar. En av dem har en miljon tittare i veckan.

Per Frankelius berättar om de olika revolutionerna inom lantbruket och spånar högt och fritt kring framtidens innovationer. Som en superdator som ska ta hand om all fakta och information och ta beslut. Foto: Carolina Wahlberg 

– Det är dem som påverkar ungdomarna så vi måste se till att vi är med där, säger Sofia och berättar att projektet löper över två år.  

Kapitalkrävande

En aspekt som moderatorn lyfter är problemet för unga att få loss kapital för att köpa en gård om man inte har turen att ärva en eller gifta in sig. Sofia menar att det finns utmaningar där men att det troligtvis kommer att finnas nya typer av bolag och lösningar för att driva och äga lantbruksföretag framöver. 

Vi uppdaterar med mer information om seminariedagen på Klustret framöver. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 februari 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste