”Regeringen går emot de gemensamma målen”

Lars Tysklind (L) är kritiskt till att den handlingsplan som regeringen presenterat i veckan innehåller specifika mål gällande ekologiskt. Det går rakt emot målet att produktionsökningen ska svara mot konsumentens ökade efterfrågan, inte planeras av staten. 

Lars Tysklind (L) menar att målen gällande ekoproduktion går emot de gemensamma målen. Foto: Riksdagen

De målen som regeringen satt innebär att 60 procent av den offentliga konsumtionen ska vara ekologiskt och 30 procent av jordbruksmarken ska odlas ekologiskt till 2030.

– Det är direkt upprörande att regeringen först kommer överens om målen för livsmedelsstrategin med Liberalerna, och övriga Alliansen, för att sedan går helt på tvärs med överenskommelsen. Vi tog i hand på att det övergripande målet med livsmedelsstrategin ska vara ett marknads- och konsumentperspektiv, säger Lars Tysklind, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Liberalerna vill gärna se ekologisk mat, men då ska det utgå från konsumentefterfrågan och inte politiskt satta mål. Jag tror att både forskning och historien har lärt oss varför statliga produktionsmål inte fungerar. Målet är kanske till och med är för lågt satt? Är efterfrågan 100 procent måste produktionen svara upp mot detta, utan att det finns motstridiga politiska mål, avslutar Tysklind. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste