”Vill inte läsa om eko-krisen om tio år”
Martin Moraeus, ordförande LRF Dalarna reagerar starkt på regeringens produktionsmål gällande ekologisk odling. Att göra ingrepp i marknadsfunktionen har slutat illa förr, produktionen måste öka enligt efterfrågan.
– Jag vill inte läsa om den stora eko-krisen om tio år, att man blåst upp produktionen med falska marknadssignaler och sedan drabbas av en kris. Inom ekologiskt har man hittat mervärden som man får betalt för och jag är rädd att regeringen i och med sina idéer förstör det, säger Martin Moraeus och fortsätter:
– Själva propositionen mottogs rätt bra av LRF. Men handlingsplanen, där man går in med styrmedel trots att man pratat om marknadsstyrning, det tycker jag är väldigt märkligt, det går tvärt emot diskussionen som jag tolkar det.
Det handlar om konkurrenskraft
Utöver det poängterar han att mer än hälften av den miljard som nu märks för arbetet med strategin redan kommer från pengar som skulle gått till landsbygden i alla fall, via landsbygdsprogrammet.
Martin menar att det inte handlar om att livsmedelsproducenterna ska få mer pengar, det är inte heller målet. Det handlar om att minska regelkostnader och skapa rättvisare konkurrensvillkor.
Ekologisk produktion liksom konventionell drabbas av svenska särkostnader som exempelvis dieselskatten. Det återstår att se hur kommunerna kommer att prioritera i sina val av ekologiskt, blir det svenskt eller blir det importerad vara som är billigare?
Realistiska - inte naiva
Martin kommenterar att LRF beskyllts för att ha varit naiva i sin syn på en gemensam livsmedelsstrategi.
– Jag skulle snarare säga att vi har varit väldigt realistiska, menar han och utvecklar att LRF sett det som positivt om man lyckas skriva och lägga fram en proposition. Annars hade det kunnat bli som Matlandet, det finns inget lagstadgat att luta sig mot då.
När de gemensamma målen presenterades kände Martin dock en viss frustration.
– Var det detta som det tog två år att komma fram till?
Gällande de senaste två åren, så har landsbygdsministern skjutit många frågor framför sig och hänvisat till livsmedelsstrategin. Något som enligt Moraeus därmed innebär två förlorade år.
– Nu får vi haka upp oss på det som är bra i de gemensamma målen i all kommande politik så att den inte går emot målen om ökad konkurrenskraft och produktion.