Nytt test för griskött gör livet surt för fuskare

Svenska Köttföretagen har satt igång med analyserna av svenskmärkt griskött från butiker runt om i landet för att undersöka om det är svenskt. Man hoppas självklart inte hitta något fusk, men detta är ett sätt att göra livet svårare för eventuella fuskare.

Svenska grisar har många mervärden. Vi har friska djur och en unikt låg användning av antibiotika. Detta ger också en merbetalning som är så pass stor att det skulle kunna vara fördelaktigt att fuska och sälja importerat kött som svenskt. Denna typ av opportunism vill Svenska Köttföretagen ta kål på och genomför just nu analyser av fläskkött från butiker i hela landet. Foto. Carolina Wahlberg

Svenska Köttföretagen har nu landat i en metod för effektiv kontroll och analys av ursprung på svenskmärkt griskött i butik. Tillsammans med Eurofins har de skapat en referensdatabas med isotopanalyser från ett stort antal svenska grisgårdar, på så vis kan de nu enkelt testa om köttet är svenskt eller inte.

Helena Stenberg, projektledare för ursprungsverifieringen av svenskt kött vid Svenska Köttföretagen. Foto: Svenska Köttföretagen

– Vi köper köttprodukter i butik som en vanlig konsument. Vi försöker sprida det så mycket det går och i denna omgång har vi handlat i butiker som ligger i Luleå norr till Hässleholm söder. Det ju inte heltäckande, men en början, berättar Helena Stenberg, projektledare för ursprungsverifieringen av svenskt kött vid Svenska Köttföretagen, för Jordbruksaktuellt.

Hoppas på ärlig märkning

Analysen ska vara klar om ungefär en månad. Testet fungerar bra på färs, hela köttdetaljer, rökt kött, marinerat kött och kött som är injicerat med lake. Det blir svårare med isotopanalysen ju mer tillagat köttet är, så komplicerade färdigrätter kan vara en utmaning.

– Vi hoppas att vi inte ska hitta något fusk. Men vi vet ju att det finns möjlighet att fuska och det är därför vi gör detta. Vi hade en provtagning i somras, där hade vi ett utfall om 3 av 30 som såg märkliga ut i resultatet, berättar Helena.

Nötkött på tur

Just nu jobbar Svenska Köttföretagen även för att få till en liknande analys för nötkött.

– Det finns två metoder att göra det på. Antingen med isotoper eller via DNA-teknik. Vi diskuterar vad vi tror blir bäst på nöt och hur man ska bygga ett bra system även för det. Förhoppningen är att fatta ett beslut innan sommaren och därefter vara igång.

Att analysera på detta sätt är resurskrävande och hittills är det slakterierna som har finansierat allt.

– Analyserna är dyra och nu är det bara slakten som har betalat. Men vi tror att det finns andra aktörer som är intresserade och kan tänka sig vara med att finansiera framöver. 

Stora tester som det som utförs på grisköttet just nu, kommer att göras minst en gång per kvartal, menar Helena. Troligtvis ännu oftare, men det beror på resurserna.

I framtiden säger Helena också att det kan bli aktuellt att rikta blicken mot restaurang, men där är man inte ännu. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 mars 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste