Full fart för svensk gris

Inom grisuppfödningen har förprövningarna för suggplatser dubblerats jämfört med 2015. Uppfödarna har äntligen återfått framtidstron för svensk grisnäring, menar Margateta Åberg, LRF Kött. 

Antalet förprövade platser inom svensk grisuppfödning har ökat. Foto: Carolina Wahlberg

– Det är riktigt roligt. Förprövningssiffrorna är mer än fördubblade jämfört med förra året och långt över de siffror vi haft de senaste sju till åtta åren. Man känner av att uppfödarna har börjat få en framtidstro inom svensk grisnäring de sista två åren, säger Margareta Åberg, LRF Kött, till Jordbruksaktuellt.

Enligt statistik från Jordbruksverket hade vi i Sverige 142 490 suggor juni 2016. Antalet förprövade platser för suggor uppgick till 5 363, 2016 vilket är mer än en dubblering jämfört med 2015. Även förprövningarna för slaktgrisar har ökat och ligger 2016 på 11 935.

Margareta Åberg ser en allt större framtidstro hos de svenska grisuppfödarna. Foto: LRF

– Vi får mycket fler kultingar per sugga nu än tidigare och man måste få plats med dem, så man har dragit ner på antalet suggor. Men när Svenska köttföretagen fått fart på försäljningen av livdjur kommer det sätta fart ordentligt tror jag.

En brist med förprövningsstatistiken är att den inte följs upp, så att man ser hur många av de förprövade platserna som faktiskt blev byggda.

– Vi skulle egentligen vilja att man gör en inventering på de förprövade platserna och sedan på de som blev byggda. Sedan är det väl ändå så att om man bygger om, så gör man det för att man vill fortsätta i 20 år till.

Här kan den som är intresserad läsa statistiken i sin helhet. Gris finns på sidan två.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 mars 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera