Glöm inte bort lammet
I Jordbruksverkets förprövningsstatistik ser man åter en ökning av antalet platser för får. Köttpriset som var 2015 ökade investeringsviljan, men 2016 har varit svalare. Branschen får inte glömma att lammkött också är svenskt kött.
– Förprövningen har kommit tillbaka till den nivån som den låg på för ett par år sedan. Det är väldigt skönt att den har ryckts upp igen efter ett par års låga siffror, säger Magnus Jönsson, ordförande Svenska Fåravelsförbundet.
Han är dock inte helt obekymrad gällande kommande års framtidstro och investeringsvilja.
– Priserna som låg 2015 är de som ligger till grund för investeringsbesluten som man ser i förprövningen 2016. Då kom djurvälfärdsersättningen och en stigande betalning, det var mycket som pekade åt rätt håll. Vi har fortfarande en vettig betalning, men under 2016 från våren och framåt har inte betalningen hängt med jämfört med tidigare år. Just nu är det nog en del som är tveksamma.
– Jag är rädd att vi inte kommer se samma investeringsvilja 2017. Vi behöver hålla i priset helt enkelt. Här måste branschen, med slakt och handel ladda och inte glömma att lamm också är svenskt kött.
Det finns en del uppfödare som har både lamm och dikor. För ett par år sedan var det lamm som dessa uppfödare ville investera i, men nu menar Magnus att det har skiftat. Har man både lamm och dikor så är det dikor man ökar på i dagsläget.
– Dels handlar det om prislyftet på nöten samt när man söker investeringsstöd för att bygga. För nöt har man en fastprisnivå men det har man inte på får. Där måste man redovisa allt och det är lite omständligare att få loss pengarna. På nöt får man en ersättning per koplats.