Robot skiljer på gröda och ogräs

Roboten Asterix är utvecklad för att bekämpa ogräs och kombinerar bildteknologi med mikrodropps-besprutning för ogräsbekämpning direkt i plantraden. Genom att endast spruta bekämpningsmedel på ogräset kan mängden bekämpningsmedel minskas med över 95 procent.

Med hjälp av avancerad bildteknologi identifierar roboten ogräset i plantraden. Foto: Julie Lunde Lillesæter

Den norska motsvarigheten till SLU, Nibio och Norsk Landbrukssamvirke har under ett antal år samarbetat med teknologiföretaget Adigo AS. Nu mottager de ett innovationspris för sin självgående ogräsrobot.

Norsk Landbruks­samvirke delar varje år ut ett innovationsspris för att uppmärksamma personer eller företag som satsat på innovationer inom bioekonomi. Denna gången fick alltså Adigo AS priset för sin självgående ogräsrobot, Asterix. Priset delades ut under konferensen Mat och Lantbruk 2017 i början av året.

Med hjälp av avancerad bildteknologi kan Asterix identifiera ogräs och styra robotens rörelser och besprutning av ogräset i odlingsraderna. En utvecklad algoritm använder informationen som den får från bladens struktur, färg och form till att skilja mellan ogräs och gröda. För att navigera, tar den hjälp av maskinens bildteknologi tillsammans med sensorer på hjulen. Att navigationen fungerar optimalt är avgörande för resultatet då munstyckena behöver droppa bekämpningsmedel med millimeterprecision.

Den självgående roboten har hybriddrift och drivs av elektromotorer, batterier och en bensindriven generator.

I tester som har gjorts med Asterix har man kunnat påvisa en reducerad användning av bekämpningsmedel med över 95 procent. Då det endast är ogräset som droppbesprutats blir även mängden bekämpningsrester på grödan väldigt liten.

För Adigo återstår det en hel del jobb och tester innan man kan ha en färdig robot för marknaden men inom ett par år ska roboten vara marknadsklar. Roboten skall produceras i Norge men målet är att även sälja den på en internationell marknad.

Adigo kommer att finnas på plats på Brunnby fältdagar och visa upp sin nya robot.

 

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 mars 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera