Samarbete ska minska matsvinn

Ica har tecknat ramtavla med Food2change och Karma för att på så sätt minska matsvinnet i butikerna. En Ica-butik beräknas genom samarbetet med Food2change kunna rädda 3 800 kilo mat.

Ica har tecknat ett ramavtal med Food2change, genom vilka personer med begränsad ekonomi kan få ta del av mat som annars skulle ha slängts. Foto: Ica

Genom samarbetet med Food2change kan familjer eller personer med begränsad inkomst via en prenumeration hämta upp mat som annars skulle gått till svinn. Innehållet i dessa matkassar styrs självklart av vad som finns tillgängligt. Hittills har sju Ica-butiker startat det här samarbetet. En av dem är Ica Supermarket i Hagsätra.

– I vår butik jobbar vi varje dag för att minska matsvinnet genom att beställa rätt varor för vår lokala marknad och att ha effektiva inköpsrutiner. När svinn ändå uppstår är samarbetet med Food2change ett av flera sätt som vi kan ta till vara maten. Vi har haft ett lokalt samarbete sedan början av november 2016 och under den tiden har 2000 kg mat gått till familjer och personer som behöver det här tillskottet i hushållsekonomin. Det har varit tillfredsställande att kunna bidra samtidigt som vi vet att minskat matsvinn är en viktig klimatfråga, säger Johanna Sjöholm, butikschef, Ica Supermarket Hagsätra, i ett pressmeddelande.

Dessutom har Ica tecknat ett avtal med Karma, en app som säljer mat som närmare sig bäst-före-datum, till ett reducerat pris. Genom det här samarbetet finns det möjligheter att på kort tid hitta kunder till maten som annars skulle slängas. Ica Nära Sveavägen och Ica Kvantum Liljeholmen är först ut att testa appen i ett pilotprojekt.

– Det ska bli spännande att som första dagligvarubutik få samarbeta med Karma. Alla vinner på samarbetet. Vi minskar vårt matsvinn ytterligare i butiken samtidigt som fler kunder får möjlighet att rädda bra mat, säger Nessrin Ebrahim handlare ICA Nära Sveavägen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 mars 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste