Rovdjursfrågan ständigt aktuell i Värmland

Fårbonden Ewa Nordling från Östra Ämtervik glömmer aldrig den där morgonen för några år sedan. Grannen ringde och sa att fåren var lösa utanför staketet. Men det var värre än så, två får var döda, resten panikslagna och en varg var inne i hagen.

Ewa Nordling hade en vargflock i fårhagen och fick två tackor rivna. Trots merarbetet är hon nöjd med Länsstyrelsen i Värmlands hantering av ärendet.
– Det gick smidigt och jag fick de ersättningar jag begärt. 

De hade hört dem yla och en kväll gick vallhunden i klinch med en varg utanför fårhuset. Men med bra staket runt hagarna, fåren nära inpå gården och grannar i närheten trodde man inte att vargarna skulle gå till angrepp. Trots det hände det.

En typ av staket. 90 centimeter fårnät med eltråd uppe och nere. Om nätet har fasta hörn kan man dock slippa spänna upp en tråd i nedkant och slipper därmed att röja så ofta.
 Foto: Mari Nälsén

– Telefon ringde halv sju på morgonen och grannen som bor intill fårhagen berättade att det var en tacka utanför hagen, berättar Ewa.

Hon och maken Per-Olof skyndade ut och då ropade grannen att det sprang en varg inne i hagen. Maken vände och sprang in efter vapen och kunde sedan skjuta tiken som desperat försökte ta sig ut men hindrades av staketet. Två får var rivna och man kunde senare konstatera att det varit flera vargar inne i hagen tidigare.

Ewa Nordling har 100 tackor. Övervägande del är lantras finull, fina avelsdjur som är stödberättigade. Det gör att det är värdefulla avelslinjer som bara är att ersätta.

Ewa upplever att hon fick bra hjälp då Länsstyrelsen fanns på plats omgående och besiktade efter attacken. Eftersom det blev en hel del merarbete med in- och utsläpp, då hon inte tordes ha fåren ute på natten, samt ökade kostnader av foder sökte man ersättning för det också. Dessutom lade man många timmar på att sätta upp akutnät och vakta fåren nattetid som man begärde ersättning för.

– Det gick väldigt smidigt även om man fick vänta ett tag på utbetalningen.

Ewa och Per-Olof ansökte även om skyddsjakt men fick avslag. Dock genomfördes licensjakt i området och resterande vargar i det så kallade Gårdsjöreviret sköts bort bara några månader efter attacken.

– Det var räddningen och sedan dess har det varit lugnt i området, säger Ewa.

Tre olika rovdjursavvisande stängsel är godkända

  1. Femtrådigt stängsel, med fem eltrådar på 30, 50, 70, 90 och 110 centimeter över marken. Samtliga trådar ska vara strömförande.
  2. 90 centimeters fårnät med två eltrådar. En tråd 15 till 20 centimeter ovanför nätet och en tråd innanför och utanför nätet cirka 20 till 30 centimeter ovan mark. Finns björn i området bör tråden monteras på utsidan.
  3. Fårnät på 90 centimeter med bara en tråd överst kan också godkännas om hörnen på näten är fasta.

Rovdjursavvisande stängsel på marker som inte uppfyller gårdsstödsreglerna, exempelvis fäbodbete, skogsbete och mosaikbete, prioriteras inte inom åtgärden. Stöd för denna typ av mark kan istället sökas ur viltskadefonden

Källa: Viltskadecenter

Mari Nälsén

Frilansjournalist

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste