Med fokus på miljö och bra affärer

Nöbble gård drivs av Lennart och Veronica Svenzén, som båda har ett stort intresse för miljö och energi. För drygt ett år sedan började de mjölka i sitt supermoderna kostall, som har både solceller och självgående foderrobot.

Det toppmoderna mjölkstallet på Nöbble gård stod färdig för ungefär ett år sedan. Stallet är lika modernt på utsidan som på insidan och familjen Svenzéns stora intresse för miljö och klimat har lagt grunden. I kombination med att det ska vara lättarbetat. Det nya stallet är 101 meter gånger 33,2 meter. Alla kor är samlade i samma stall för att maximera arbetet.  Foto: Carolina Wahlberg

De gamla byggnaderna på gården hade byggts ut och om på alla tänkbara sätt. Familjen var på väg mot ett vägskäl att antingen satsa eller lägga av. Egentligen hade planer på att bygga nytt funnits länge. Men det var julafton 2014 som Lennart satte ner foten. Allt som kunde krångla krånglade.

Solcellerna kostade cirka sju miljoner och har sålts i andelar via Kalmar Energi. För att få ut maximal elproduktion i förhållande till kostnader landade taket på en vinkling av 20 grader. 

– Då lovade jag mig själv, inte en jul till i denna ladugård.

Lennart fick nästan sin önskan uppfylld, för 1 september året efter satte de igång att bygga det nya stallet.

Men på grund av stormen Gorm, blev bygget försenat, så det blev trots allt en julafton till i gamla stallet. Men den 9 februari 2016 började de äntligen mjölka i det nya.

Säker kalkyl

Att bygga mitt i mjölkkrisen gick bra. En sak som de gjorde var att försöka få fastpris på så mycket som möjligt. Det gick inte med allt, men en hel del.

Ett annat av gårdens ben är tillverkning och försäljning av rapsolja. 
– Det är en ökande del av företaget, som ökar ganska rejält hela tiden. Men det är tiden som begränsar oss, särskilt nu när vi har byggt, säger Lennart. 
Den färdiga oljan säljs i butiker i sydöstra Sverige, Göteborg och Stockholm. 
Foto: Veronica Svenzén

– Vi gjorde ett grundligt förarbete med ekonomin. Hade vi inte gjort det hade det nog blivit stopp direkt. Vi försökte göra en trovärdig kalkyl och vi kalkylerade med ett riktigt, riktigt lågt mjölkpris.

Men så illa blev det aldrig. Ekotillägget blev högre än de räknat med men baspriset blev lägre än förväntat.

Byggprocessen gick på det stora hela bra. Redan från start hade familjen bestämt att de själva inte skulle var med och bygga, de skulle fokusera på det övergripande och på produktionen istället. Så fort byggpapprena var klara, började jakten på fler djur.

– Vi nästan dubblade besättningen samma dag som vi började bygga, säger Lennart.

Sålde andelar i taket

1986 fanns det 12 kor på gården och sedan har det ökat upp allt eftersom. I mitten av 90-talet byggdes en lösdrift med mjölkgrop för 70 kor. I dag har de 380 djur i det nya stallet. Den automatiska foderroboten Vector från Lely är ett sätt att spara in diesel, istället används el som kommer från gårdens egna vindkraftverk. Den kan blanda och utfodra olika blandningar till olika djurgrupper. Roboten kalibreras så att den ska känna av var i stallet de olika djuren befinner sig. Foto: carolina wahlberg

Det som väcker extra stor uppmärksamhet med det nya stallet är taket. Det finns ingen klassisk taknock, utan istället pryds taket av ett solceller i 20 graders vinkling.

– Jag har alltid sagt att: bygger jag nytt ska jag ha solceller på taket. Vi har vindkraft sedan länge, så ett intresse för miljö och energi har alltid funnits där. Men vi insåg snabbt att vi inte skulle ha pengar över till solcellerna. Då fick jag en idé om att sälja det i andelar.

Lennart tog kontakt med Kalmar Energi, som först gav kalla handen, men efter lite funderingar satte de upp en testförsäljning med intresseanmälan under en viss tid och till en viss volym. Det blev en succé.

– Vi dubblade målet och då kunde inte Kalmar energi säga nej.

Det bildades en ekonomisk förening och i dag äger sex företag och 115 privatpersoner andelar i taket. Taket är en egen fastighet, en så kallad 3D-fastighet och all drift och underhåll sköts av Kalmar Energi.

– Det finns inga pengar i det för oss, utan det här har snarare varit en vilja om att göra en insats för klimatet och miljön. Men i bygget har vi kunnat dela på en del gemensamma kostnader.

Att det nya stallet skulle vara lättarbetat var grundstenen, och att de skulle ha robot var klart från dag ett.

– Vi ville även ha alla djur under ett och samma tak. Så att vi kan ha koll på dem samtidigt.

I det nya stallet har de plats för ungefär 178 årskor, varav 149 mjölkplatser. Men för att få plats med att träna lite dräktiga kvigor tror Lennart att 135 till 140 mjölkande är optimalt. Men eftersom det är dyrt att bygga till platser senare, är det bättre att bygga lite större direkt.

Lennart berättar att folk tryckte på att de skulle bygga för mer djur när de ändå höll på.

– Men vi försöker anpassa efter vår gård och våra förutsättningar här. Då landar vi i att skalfördelarna för oss försvinner om vi har fler kor. Det blir bara mer jobb.

Bra arbetsmiljö

En stor fördel med det nya stallet är arbetsmiljön, med bland annat väldigt bra luft, i och med en enorm luftvolym och luft­gardiner som väggar. Många tunga arbetsmoment har också automatiserats, vilket gör att man kan vara samma personalstyrka på fler kor.

Ett sätt att spara in arbetstid och ekonomi, har varit den nya automatiska foderroboten, en Vector från Lely. En annan automatisk lösning är kalvarnas ammor, som styrs via transponders på kalvarna.

Men det finns baksidor med ny teknik.

– Utmaningen har varit att lära sig all teknik, som kom på en gång. Det blev nästan överhettat i hårddisken, säger Lennart skämtsamt, men menar att nu börjar det kännas okej, även om de hittills bara nuddat vid finliret.

Måste tjäna pengar

Sedan 1995 drivs Nöbble gård ekologiskt.

– Dels var det personligt. Jag vill inte hålla på med sprutmedel. Sedan trodde jag på ekomarknaden. Det finns en efterfrågan på det och kan inte vi tillgodose det här i Sverige kommer det att importeras istället.

Men alla var inte lika positiva till en början.

– När folk sa ”det där kommer aldrig att gå.” Då ville jag överbevisa att det visst går och att det går att få ekonomi i det. Det har jag varit tydlig med från början. Jag gör inte det här som en gröna vågare, utan det här är affärsmässigt. Tjänar man inga pengar är det inte hållbart i längden.

Lennart gillar företagsutveckling och Nöbble gård är inte samma företag i dag som för fem år sedan.

– Generellt måste lantbruket bli bättre på affärer. Vi har själva massor att lära, säger han.

Den senaste lite mer ovanligare typen av affärer skedde förra året. Via en rådgivare som ursprungligen är från Tyskland fick Lennart och Veronica tillsammans med sju gårdar i närområdet kontakt med ett mejeri i Tyskland.

– Vi var tydliga mot Arla och sa att vi inte gör det här i någon protest, men att vi inte kan säga nej till en bättre affär.

Prickade in bra affär

Ett avtal om leverans av 10 miljoner liter skrevs och mjölkleveranser skedde fram till jul.

– Nu har vi testat och sett att det går. Vi visade vägen för andra typer av affärer, säger Lennart.

Hur mycket mer som familjen fick för den mjölken är hemlig, men enligt honom var det en bra affär.

– Men nu har det vänt lite med mjölken så nu är det bättre här. Om vi tittar i backspegeln så prickade vi in leveranserna till Tyskland när det var som allra sämst här.

När man ska göra affärer menar Lennart att det är dumt att alltid sträva efter mer och på det sättet eventuellt missa en affär.

– Innan man gör affären ska man bestämma sig. Var är jag nöjd? Och när är motparten nöjd? Har jag en motpart som inte är nöjd, kommer det aldrig att bli någon mer affär. Att maximera och få ut det sista, glöm det! Det är omöjligt att hela tiden försöka pricka topparna. När du är nöjd, kör på!

Vad är viktigast för er som mjölkbonde just nu?

– Konsumentförtroendet. Har vi inte det, så fungerar det inte. Jag tror att vi i framtiden mycket mer gör en annan typ av affärer, jämfört med vad man gör nu. Direkt till konsument och att man aktivt letar kund själv.

Men modellerna när man säljer mjölken på gården eller i sin lokala butik tror han ändå inte på.

– Det måste upp i volym, tyvärr. Det är så mycket jobb med det i förhållande till vad det ger. Jag skulle gärna ha en automat annars. Eller i den lokala butiken, men då är det mer goodwill och då måste vi hitta andra mervärden. Det är inte så lätt.

Nu i år har gården gått med i ett leanprojekt och är i full gång med att sätta mål och strategier.

– I och med att företaget växer måste vi ha en annan struktur både ledningsmässigt och hur vi jobbar.

Viktigaste är att alla gör lika.

– Vi ska strukturera så att vi får en fritid. Jag värdesätter tiden med barnen och deras fritidsaktiviteter. Det är det bästa jag vet.

Nöbble gård

Var: Rockneby norr om Kalmar

Ägare: Lennart och Veronica Svenzén

Produktion: Mjölkproduktion, rapsoljetillverkning, växtodling, maskinentreprenad, besöksverksamhet 

Aktuellt: Nybyggt mjölkstall med en solcellspark på taket.

Antal djur: 149 mjölkande, totalt cirka 380 djur

Mjölksystem: Två robotar från Lely

Tekniska lösningar: Automatisk foderrobot, gödselrobot, luftgardiner, automatiska kalvammor

Areal: Odlar 320 hektar 

Anställda: 5 stycken

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 09 april 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste