21 miljoner till svenska bin

Nu är det möjligt att söka pengar från det Nationella honungsprogrammet för 2018. Under tre år satsas 21 miljoner kronor på projekt och annat som till exempel har som mål att syfta till bättre villkor för biproduktion och att minska problem med olika sjukdomar. 

21 miljoner under tre år, ska delas ut från det Nationella honungsprogrammet, till åtgärder för att främja svensk biproduktion. Foto: Katarina Johnsson

Programmet har också som mål att påvisa pollineringens betydelse och jobba för att det ska bli fler pollen- och nektarproducerande växter som odlas.

Via Jordbruksverket kan den som vill söka pengar ur programmet. Innan den 30 april måste din ansökan ha kommit in. Ansöker gör du via Jordbruksverkets e-tjänst, här.

Programmet löper under tre år och är uppdelat i olika verksamhetsår, som löper mellan den 1 augusti till och med den 31 juli.

Det nationella honungsprogrammet har fyra mål, varav god bihälsa är det viktigaste. De andra målen är fortsatt tillväxt och konsolidering, informations- och kursmaterial till utbildning och marknadsföring samt tillgång till bra pollen- och nektarväxter.

Pengar från programmet kan till exempel användas till kurser och konferenser, rådgivning, forskning om bisjukdomar samt marknadsföring av svensk honung.

Pengarna ska användas till saker som gynnar fler än ett enskilt företag. De som främst ska söka pengarna är till exempel biodlarorganisationer, forskare och rådgivarorganisationer i samarbete med biodlarorganisationer.

De åtgärder som har chans att få finansiering ska passa in i något av följande åtta grupper:

  • Tekniskt stöd till biodlare
  • Bekämpning av varroakvalster
  • Rationalisering vid förflyttning av bisamhällen
  • Åtgärder till stöd för laboratorier som utför fysikaliska-kemiska analyser av honung
  • Stödåtgärder för utökningen av bibestånden i gemenskapen
  • Samarbete med organisationer som är specialiserade i genomförandet av programmen för tillämpad forskning inom biodlingssektorn och om biodlingsprodukter
  • Övervakning av marknaden
  • Förbättring av produktkvaliteten för ett bättre utnyttjande av produkternas marknadspotential

Källa: Jordbruksverket

Läs mer om programmet och om hur du söker här. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 april 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste