Möte mellan producent och restaurang

Intresset för närproducerat och svenskt finns även i restaurangled. Men utmaningar kring distribution var något som togs upp på ett möte mellan krögare och producenter i Örebro.

Under en eftermiddag i mars samlades lokala producenter och krögare i Örebro för att diskutera utmaningar och möjligheter med mer samarbeten. Foto: Carolina Wahlberg

Bakom initiativet till träffen stod bland annat AnnaKarin Landin på Hushållningssällskapet i Örebro.

– Det är så viktigt att producenter och restaurangerna möts och förstår varandras förutsättningar. Till exempel att producenterna förstår hur restaurangerna lägger menyer, det är inte något man gör dagen innan, utan det kan ibland vara halvårsvis.

En restaurang kan ha samma meny länge till många gäster, vilket kan göra det svårt för en producent att själv leverera den mängd som krävs till den typen av restauranger.

Några som fick kontakt under mötet var Robert Lindhagen, Mark Monkman, Anders Johansson från Katrinelund Gästgiveri och Gustaf Söderfeldt på Åmmebergs grönsaker. 
– Det är mycket roligare att laga mat när vi vet var det kommer ifrån, säger Mark Monkman, kökschef på Katrinelunds Gästgiveri.

– Nyckelordet är samarbete, att prata ihop sig när det kommer till logistiken. Om inte en kan leverera så kanske någon annan kan.

Lösa distributionen

Förslag om att skapa en sluten hemsida där producenter kan skriva ut vad man har för produkter och att restaurangerna på så sätt skulle kunna köpa, kom upp. Men sedan kvarstår problemet med distributionen. Det diskuterades om det skulle vara möjligt att utöka och använda sig av de distributionskanaler som finns i dagsläget lokalt i form av Trädgårdshallen och Rima Seafood.

Brinner för mat

AnnaKarin Landin är matkonsult på Hushållningssällskapet i Örebro och brinner för att föra samman lokala producenter och restauranger.

En av producenterna som var på plats var Gustaf Söderfeldt från Åmmebergs grönsaker. I tio år har de odlat grönsaker som säljs via torg och marknader.  I dagsläget har de inte något samarbete med restaurang, så det var en av anledningarna till att de dök upp på mötet. Han tycker själv att restaurangerna i Örebro inte har varit så på, om man jämför med hur det är i Stockholm, där det är väldigt vanligt med samarbeten. Men Gustaf nämner Anders Johnsson på Katrinelund Gästgiveri som verkar ha rätt tänk.

– Jag pratade med honom och vi fick väldigt bra kontakt. Det är kul att det finns sådana som brinner för mat. 

Läs mer om Katrinelund Gästgiveri i Jordbruksaktuellt nummer åtta. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 april 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera