Kommunerna bygger nytt för att få mer vatten på Öland

Både Borgholm och Mörbylånga är i gång med att bygga nya vattenverk som är ett stort steg mot att förbättra vattensituationen på ön. Först ut att bli klar är Borgholm.

I det nya vattenverket i Mörbylånga ska bland annat bräckt vatten renas. Men i och med att det är så långgrunt och ojämn vattenkvalite borrar man istället brunnar nära strandkanten. Foto: Peter Asteberg

Den 22 juni kommer Kungen att inviga det nya avsaltningsverket i Sandvik på norra Öland. Bygget är en investering på 113 miljoner kronor och kommer totalt att kunna rena 3 000 kubikmeter vatten per dygn, vilket är cirka 35 procent av kommunens totala vattenbehov. På kommunen ser man det här som en unik satsning för Öland och ett viktigt steg för att säkra vattentillgången på ön.

Helt nytt system

Även söder om Mörbylånga håller man på och planerar ett nytt vattenverk. Men det kommer inte att vara klart förrän 2019. Det kommer att vara ett helt nytt system där tre olika typer av vatten kommer att renas; vatten från grundvattnet, bräckt vatten från nya brunnar nära Kalmarsund och processvatten från Guldfågelns slakteri.

– Jag tror att vi är först i Sverige med att titta på att använda den här typen av vatten. Eller i alla fall som har kommit så långt i planeringen att man räknar med att bygga ett fullskaligt verk, säger Peter Asteberg som är
projektledare infrastruktur på Mörbylånga kommun.

Just nu pågår pilotprojektet för fullt i dessa tre containrar. Foto: Peter Asteberg

Tre testanläggningar

Sedan mitten av mars har det pågått pilotförsök. Nyligen fick kommunen stöd från Naturvårdsverket på 1,8 miljoner till just de här testförsöken. Vid kommunens industrireningsverk står det nu tre stycken containeranläggningar, där tre olika leverantörer har byggt upp testanläggningar för rening av processvattnet. I sommar kommer man sedan att gå över till att testa det bräckta vattnet.

Processvattnet från Guldfågeln går först in i kommunens industrireningsverk för rening. Efter det kommer ett sista reningssteg att ske i det nya vattenverket, för att vattnet ska hålla drickvattenkvalité.

– Allt bygger på en membranteknik, där man under högt tryck trycker igenom vattnet genom ett fint membran, där egentligen bara vattenmolekylerna passerar igenom. Salter, metaller och bakterier stannar på andra sidan membranet, så ut kommer nästan ett för rent vatten, berättar Peter.  

Därför tillsätter man sedan bland annat mineraler för att få ett vatten som liknar vattnet man är van vid och resultatet är enligt Peter väldigt bra.

Bräckt vatten

Det är en avsaltningsteknik, likt den som används i Borgholm och på Gotland för att rena havsvatten och kommunen räknar med att den går bra att använda även till processvatten.

När det kommer till det bräckta vattnet kommer Mörbylånga kommun till skillnad från Borgholms kommun inte att ta vattnet direkt från havet, utan istället hoppas man kunna ta det från brunnar som de har borrat längs med strandkanten. Detta beror på att vattenförhållandena är mer gynnsamma i norr.

– Men här hos oss är det så långgrunt. När vi kom ut tre kilometer så var det fortfarande bara 16 meter djupt och lika varmt på botten som på ytan. Det är en total omblandning och man vill inte ha in 22 graders vatten i ledningsnätet med tanke på bakterietillväxt.

Vilka ska få ta del av detta vattnet?

– Det primära är att det ska tillbaka till Guldfågeln, men vi har inte riktigt bestämt oss ännu. Det kommer att bli en fullgod drickvattenkvalité, så det kan även bli så att vi kör in det i drickvattennätet.

I höst kommer det att beslutas hur vattnet ska fördelas i verket. Kommunen har ställt frågan till Livsmedelsverket om de har några synpunkter på användningen, men har ännu inte fått besked.

Planen är att verket ska ha en kapacitet på upp till mellan 3 000 till 4 000 kubik per dygn.

Säkerställa tillgången

Guldfågeln är den klart största kunden av det kommunala vattnet i Mörbylånga och det förbrukar omkring 1 000 kubik varje dygn. Under lågsäsong ligger den totala förbrukningen i kommunen på 3 500 kubik per dygn.

På Guldfågeln är man positiv till kommunens nya satsning.

– Vi är väldigt intresserade av att det fortlöper. Det säkerställer att vi har tillgång till vatten, om det blir dåligt med vatten, så att man slipper köra de här tankbilarna som det har varit innan. För det känns inte så bra miljömässigt, säger Ingela Wilhelmsson, kvalitets och miljöchef på Guldfågeln.

Att vattnet inte behöver gå via grundvattnet, utan kan komma till användning mycket snabbare ser hon också som en fördel.

– Vi är tvungna att ha vatten för att kunna bedriva verksamhet, så vi är väldigt sårbara om vi inte får något vatten.

Den beräknade kostnaden av det nya verket ligger på runt 90 till 100 miljoner och det beräknas vara klart innan sommaren 2019.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste